Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Restaurant-gründerne Gry Holm, Anne Kristi Koppang, Kristin Gjelseth gikk i minus i sitt felles investeringsselskap Drueklasen as i fjor. Foto: Nicklas Knudsen
Restaurant-gründerne Gry Holm, Anne Kristi Koppang, Kristin Gjelseth gikk i minus i sitt felles investeringsselskap Drueklasen as i fjor. Foto: Nicklas Knudsen les mer

Finans

Lite futt igjen hos Olivia-gründere

– Selger du hovedvirksomheten din, så skjer det noe, sier gründer Anne Koppang.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

De tre venninnene Anne Koppang, Kristin Gjelseth og Gry Holm har de siste ti årene bygget opp en av Norges mest populære restaurantkjeder – Italia-inspirerte Olivia. De siste årene har kjeden levert knallgode resultater, så gode at gründerne bestemte seg for å selge kjeden til oppkjøpsfondet Herkules.

Så langt tilbake Brønnøysundregisterets digitale regnskapsdatabaser strekker seg, har venninnene gått i overskudd med sitt felles selskap Drueklasen as. Festen toppet seg i 2016 da gründerne fikk et resultat før skatt på 216 millioner kroner etter Olivia-salget.

I fjor sa det stopp.

– Ikke noe å hoppe i taket av

– Selger du hovedvirksomheten din, så skjer det noe, sier gründer Anne Koppang til DN.

Olivia

  • Etter en skiferie for over 30 år siden, bestemte de tre venninnene Anne Koppang, Kristin Gjelseth og Gry Holm seg for å starte vinbar i Oslo.
  • Opprinnelig var de seks jenter, men tre av dem falt fra siden de ikke klarte å bidra til inngangsbilletten. De kalte stedet Druen Vinstue og åpnet på Aker Brygge i 1986.
  • Den første Olivia-restauranten åpnet på Aker Brygge i 2006 og ble fulgt av en i Hegdehaugsveien i 2009 og en på Tjuvholmen i 2011.
  • Kjeden ble solgt for rundt 220 millioner kroner til oppkjøpsfondet Herkules i desember 2015, men gründerne eier fortsatt 12 prosent.
  • Har i år åpnet steder i Trondheim og Bergen og er på vei inn i Stavanger, Stockholm, Malmö og Göteborg.
Vis mer

Det ferske avlagte konsernregnskapet til Drueklasen as viser et underskudd før skatt på 1,5 millioner kroner.

– Det er ikke noe å hoppe i taket av, men det følger litt av den utviklingen vi skal ha, sier Koppang, og sikter til utviklingen av den relativt unge restauranten Asia som ligger på Aker Brygge i Oslo.

Etter salget av Olivia må den asiatiske restauranten bære Drueklasens resultater alene, og har ennå ikke klart å levere overskudd til konsernet.

– Vi har brukt tre år på å jobbe opp Asia. Det var også det vi brukte på Olivia. Vi har lagt grunnlaget for den fremtidige veksten, så det er helt innenfor, sier Koppang.

– Har du en restaurant med 600 sitteplasser og stort areal så koster det ekstremt mye å holde hjulene i gang, og du må opp i et visst nivå for å tjene penger, sier hun.

Drueklasen as, årsresultat 2017 (i MNOK) 2017 2016 Endring
Omsetning 53 333 -84,1%
Driftsresultat (ebit) -4,2 204 -%
Resultat før skatt -1,5 203 -%

Skal gå med overskudd i år

Til tross for selskapets første underskudd på mange, mange år, mangler det ikke penger. Egenkapitalen var ved utgangen av året på 79 millioner kroner, mens gjelden er på snaue 14 millioner kroner.

I årsberetningen skriver selskapet: «Restaurant Asia ligger sentralt plassert på Aker Brygge i et meget attraktivt område noe som gjør at fremtidsutsiktene for virksomheten vurderes som gode».

På Asia får man asiatiske småretter med moderne vri som man kan dele med de andre rundt bordet. Virksomheten ligger over to plan der man i andre etasje kan ha arrangementer og møtevirksomhet, mens det i første etasje er restaurant, bar og uteservering.

– Vi hadde tredje driftsår i fjor, og det blir siste år med underskudd har vi bestemt. I år får vi det til, sier Koppang.

Hun har nettopp fått tall for juni som viser at Asia ligger rundt 800.000 kroner i pluss i år. Nå serverer restauranten rundt 500 gjester daglig med en omsetning på et «par hundre tusen» om dagen.

– Det er hemmelig

Gründerne sitter fortsatt på 12 prosent av aksjene i Olivia-kjeden og er delvis aktive.

– Vi passer fremdeles på profil, og Kristin sitter i styret og er engasjert som interiøransvarlig for nye steder, sier Koppang.

Olivia har snart en ny restaurant oppe og går i Göteborg og jobber mot å etablere seg også i Stockholm og København. I tillegg har gründerne et eiendomsselskap med noen lokaler rundt om i landet.

– Har dere noen nye ideer?

– Det har vi, men det er hemmelig, sier Koppang.

Koppang eier 33 prosent av Drueklasen as, Gry Holm 33 prosent og Kristin Gjelseth 34 prosent. (Vilkår)

Gry Holm Olivia Anne Koppang Kristin Gjelseth Drueklasen Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.