Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Londons finansielle distrikt kan miste mye av tilgangen til det europeiske markedet, innrømmer Theresa May i en ny brexit-plan. Foto: Toby Melville/Reuters
Londons finansielle distrikt kan miste mye av tilgangen til det europeiske markedet, innrømmer Theresa May i en ny brexit-plan. Foto: Toby Melville/Reuters les mer

Utenriks

Mener brexit-plan er et hardt slag for Londons finansmiljø

Theresa Mays nye brexit-plan kan gi det britiske finansmiljøet mindre tilgang til det europeiske markedet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Torsdag ettermiddag presenterte brexitminister Dominic Raab den nye planen til statsminister Theresa May og den britiske regjeringen for veien videre ut av EU.

– Planen ivaretar den økonomiske og konstitusjonelle integriteten til Storbritannia, og tar tilbake Storbritannias suverenitet, sa Raab til Underhuset, og la til at planen er en videreføring av det regjeringen ble enige om på Chequers-møte forrige fredag.

Storbritannias nye brexit-minister Dominic Raab presenterte torsdag den detaljerte planen for brexit og bekreftet at landet forlater EU 29. mars neste år. Foto: Tolga Akmen/AFP/NTB Scanpix

Raab understreket at rapporten bekrefter at Storbritannia forlater EU 29. mars 2019.

Regjeringens forslag legger opp til frihandel på en rekke industri- og landbruksvarer, mens finanssektoren i London kan miste mye av tilgangen til det europeiske markedet.

«Et hardt slag for finanssektoren»

Finansmiljøet i London har reagerer kraftig på de nye opplysningene.

– Dette er et hardt slag for Storbritannias finansielle og profesjonelle tjenestesektor, sier Catherine McGuinnes, i City of London Corporation, som er den valgte myndigheten i Londons finanssentrum, til BBC.

Hun sier at løsere bånd til Europa vil gjøre finanssektoren i mindre stand til å skape jobber, generere skatteinntekter og bidra til den økonomiske veksten.

Skjær i sjøen for brexit-forhandlingene

  • I juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU, såkalt brexit. En toårig utmeldingsprosess startet i mars 2017. Siden har det vært uenighet om utmeldingen skal være en «hard» eller «myk».
  • «Hard» brexit er et fullstendig brudd med EU. Det vil blant annet si et brudd med EUs indre marked og ingen avtale om «de fire friheter» – fri bevegelse av personer, varer, tjenester og kapital.
  • «Myk» brexit viser ofte til en avtale som sikrer tilgang på det indre markedet, samt separate ordninger for hvordan landet skal forholde seg til EUs skattesystem og tollunion. Her har blant andre Norge, Canada, Tyrkia og Sveits ulike løsninger.
  • Fredag kom den britiske regjeringen til enighet om veien fremover, kjent som Chequers-avtalen. Den går blant annet inn for et frihandel-system med EU for industri- og landbruksvarer.
  • Mandag sa brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson opp sine stillinger. De ble erstattet av Dominic Raab og Jeremy Hunt.
  • En avtale for ratifisering skal etter planen være klar i oktober i år. Endelig utmelding av EU skal skje 29. mars 2019.
Vis mer

Tidligere har Theresa May siktet seg inn på å få til en avtale med EU om en gjensidig anerkjennelse, hvor Storbritannia og EU anerkjenner hverandres regelverk innen områder som bank, forvaltning og forsikring. Dette er noe som finansmiljøet i London har vært samstemte om at de ønsker.

Den nye planen går ut på et løsere samarbeid, ved å utnytte det allerede eksisterende regelverket til EU, der utenforstående land som USA har regler som tilsvarer EUs innen visse finansielle områder. Planen er å forbedre regelverket og gjøre Storbritannia til det utenforstående landet med tettest tilknytning til EU.

Norsk finansnæring ikke overrasket

Brexit-planen innebærer at Theresa May nå aksepterer at Storbritannias finanssektor ikke lenger vil ha like god tilgang til det europeiske markedet.

Siden avtalen ble kjent forrige fredag har både brexitminister David Davis og utenriksminister Boris Johnson trukket seg fra sine stillinger i protest.

Johnson sagt at å promotere den nye avtalen er det samme som å «skryte av en drittpakke», mens Davis kritiserer statsministeren får å ikke kutte de nødvendige båndene til EU.

Ellen Bramness Arvidsson er direktør i Finans Norge, og hun er ikke overrasket over den nye avtalen.

– I realiteten var det dette Det europeiske rådet la føringer for i mars i år, nemlig at de har som mål å gi Storbritannia markedstilgang på samme måter som man gir tilgang til andre tredjeland, sier Bramness Arvidsson.

Hun mener at resten av verden har ventet på at britene skulle stikke fingeren i jorden, og at det som har vært britenes foretrukne avtale om en gjensidig anerkjennelse av regelverkene i EU og Storbritannia ikke er blitt sett på med blide øyne i Brussel.

– I Brussel har de ment at et slikt regelverk vil være det samme som å forlate unionen, men samtidig ikke gjøre det, sier Arvidsson, og legger til:

– Når det gjelder norsk finansnæring så er ikke vi særlig overrasket over denne utviklingen. (Vilkår)

Brexit Theresa May Dominic Raab Storbritannia London Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.