Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Leder av Norsk Industri, Knut Sunde, er svært fornøyd med at EU gjør et unntak for Norge. Foto: Klaudia Lech
Leder av Norsk Industri, Knut Sunde, er svært fornøyd med at EU gjør et unntak for Norge. Foto: Klaudia Lech les mer

Industri

EU bekrefter: Norge får unntak for toll på stålprodukter

Handelskrigen mellom USA og Kina har skapt usikkerhet om hvorvidt stål blir rammet. Onsdag bekreftet EU at det blir gjort et unntak for Norge på toll for stålprodukter.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Å dæven!, utbryter leder av Norsk Industri, Knut Sunde, i det han blir konfrontert med EUs avgjørelse om at Norge slipper den ventede tollen på stålprodukter som et resultat av handelskrigen mellom Kina og USA.

– Dette er det beste beviset vi kan få på at det er en vesentlig forskjell mellom EØS avtalen og en handelsavtale. Da regner jeg med at Nei-til EU og lignende organisasjoner forstår at EØS avtalen er vesentlig forskjellig fra alle andre avtaler EU har, sier Sunde.

Dette er handelskrigen

  • I midten av juni bekreftet USA at det innføres 25 prosent toll på 1102 kinesiske varer, blant annet batterier, kjemiske produkter og teknologi, til en verdi av 50 milliarder dollar.
  • Kina svarte raskt med toll på 545 amerikanske produkter, blant annet landbruks-, sjømat- og bilprodukter til samme verdi.
  • USAs president Donald Trump hevet innsatsen og truet med toll på varer til en verdi av rundt 200 milliarder dollar på enda flere kinesiske varer.
  • Kina sa det vil svare med samme mynt.
  • Straffetollen på produkter verdt 100 milliarder dollar mellom USA og Kina ble innført fra 6. juli.
  • 20. juli uttalte Trump at han er klar til å innføre toll på «alle» kinesiske produkter.
Vis mer

– Alle som har «fantasiaforestillinger» om at en handelsavtale er bra nok for Norge, kan nå konstantere at Sveits med sin handelsavtale nå er rammet av EUs tiltak med toll mot stål.

Han forteller at dersom straffetollen hadde blitt iverksatt hadde det vært snakk om store tap for de norske industribedriftene. Dette er derfor svært gledelige nyheter for norsk industri.

– De 40 industribedriftene som ville vært rammet er nå integrert i verdikjeden med europeiske kunder og leverandører, og kan nå fortsette business som vanlig i stedet for å bli klippet av. I fjor var eksporten fra de eksisterende 40 bedriftene på to milliarder kroner til EU, for flere av disse bedriftene var EU- land de klart viktigste eksportlandene. Flere så for seg et kraftig inntektsbortfall, nå kan de puste lettet ut, sier Sunde.

Senatet presset USAs sentralbanksjef om handelskrigen
EU har bekreftet at Norge får unntak fra toll på stålprodukter. Foto: NICHOLAS KAMM

Et «beskyttelsestiltak»

EU- kommisjonen skriver i en pressemelding at de har innført «beskyttelsestiltak» for innføringen av toll på stålprodukter. Den økte tollen kommer som en konsekvens av handelskrigen mellom USA og Kina hvor landene presser hverandres marked med innføring av toll på ulike handelsvarer.

– Amerikansk toll på stålprodukter skaper handelshindre som kan ramme stålprodusenter i EU og arbeidere i industrien. Vi står igjen uten annet valg enn å iverksette midlertidige beskyttelsestiltak for å beskytte vår industri mot en importbølge, opplyser EUs handelskommissær Cecilia Malmström i følge NTB.

Straffetollen som innføres er på 25 prosent, og innføres på 23 stålproduktkategorier. I pressemeldingen presiseres det at tollen blir iverksatt når importen overskrider gjennomsnittet av import de siste tre årene.

EU har bestemt seg for å gjøre et unntak for EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein. Bakgrunnen for dette er de nære økonomiske bindingene. Dette er sett i sammenheng med EUs bilaterale og Verdens handelsorganisasjons forpliktelser.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Norge også hadde fått unntak fra toll på aluminium. Det stemmer ikke. Dette unntaket er foreløpig ikke vedtatt. (Vilkår)

Norge Norsk Industri USA EØS EU Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.