Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Stephan Nilsson, leder i Norges bitcoin og blockchainforening, tror det finansielle systemet vi har i dag vil bli byttet ut med bitcoin i løpet av få år. Foto: Javad Parsa
Stephan Nilsson, leder i Norges bitcoin og blockchainforening, tror det finansielle systemet vi har i dag vil bli byttet ut med bitcoin i løpet av få år. Foto: Javad Parsa les mer

Teknologi

– Bitcoinproduksjon er veldig nyttig for Norge

Stephan Nilsson i Norges bitcoin- og blockchainforening vil gi produsenter av kryptovaluta enda billigere strøm – og ber SV sette seg inn i hva bitcoin handler om.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I dag sparer selskaper som produserer kryptovalutaer slik som bitcoin millioner av kroner på å betale redusert sats for elavgiften siden de i praksis prosesserer informasjon og lagrer data.

Bitcoinprodusenter betaler en brøkdel av den ordinære avgiften: 0,48 øre per kilowattime i stedet for 16,58 øre.

– Det virker meningsløst å «subsidiere» bitcoinproduksjon på denne måten, sa SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken til DN nylig, og fikk støtte fra Geir Pollestad (Sp), leder i næringskomiteen på Stortinget.

Lettelser i elavgiften

 • Etter Stortingets årlige vedtak om avgift på elektrisk kraft, skal det som utgangspunkt betales avgift til staten med 16,58 øre per kilowattime på all elektrisk kraft som leveres i Norge.
 • I vedtaket står det også at det skal betales en redusert sats på 0,48 øre per kilowattime for kraft som leveres til datasentre med uttak over 0,5 megawatt. For at et datasenter skal få redusert sats, må det ha lagring og prosessering av data som sin hovedsakelige næringsvirksomhet. Det har produksjon av bitcoin og annen kryptovaluta og dermed nyter de også godt av redusert sats.
 • Andre næringer som får redusert sats er industri, bergverk og arbeidsmarkedsbedrifter som driver med industriproduksjon, fjernvarmeprodusenter og skip i næring.
 • Noen næringer får også fritak fra elavgiften.
Vis mer

Haltbrekken vil be regjeringen utrede muligheten for at strømforbruk knyttet til bitcoin blir ilagt full avgift.

Leder i Norges bitcoin- og blockchainforening, Stephan Nilsson, er helt uenig med Haltbrekken.

Derfor skal bitcoin ha lav sats

– Bitcoinproduksjon er veldig nyttig for verdenssamfunnet og også for Norge. Om Sosialistisk Venstreparti hadde satt seg inn i hva det egentlig er, hadde det passet perfekt inn i deres parti, sier Nilsson.

– Bitcoin skal absolutt ha den lave satsen, om den skal ha den i det hele tatt, sier han.

Først og fremst mener Nilsson det handler om kompetanse. Han sier at blokkjedeteknologien, teknologien bak bitcoin, er en ny «internettrevolusjon». Det er det mer eller mindre bred enighet om, og norske myndigheter undersøker selv hvilke muligheter blokkjedeteknologien gir Norge.

Bitcoin

 • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
 • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
 • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
 • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
 • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
 • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
 • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
Vis mer

– Samfunnsnytten er at vi beholder utdannede og kompetente mennesker i Norge og kan lokke til oss kunnskapsrike mennesker fra andre land som jobber med viktig teknologi, sier han.

Bitcoin-lederen trekker frem Kolbotn-bedriften Skye Consulting som et eksempel på hvordan teknologien bak bitcoin kan brukes i Norge. Skye Consulting vil bruke blokkjedeteknologi til å sikre sporbarhet til fiskenæringen.

Nilsson mener også at det i Norge er et stort behov for et alternativ til det han mener er et sårbart sentralisert betalingssystem, og sier at når dagens sentrale banktjenester stopper, så stopper også hele Norge.

– Det kan aldri skje med bitcoinsystemet, sier han.

– Du mener vi burde bytte ut det finansielle systemet vi har i Norge med bitcoin?

– Ja, absolutt. Det kommer til å skje om ikke så altfor lenge, sier Nilsson.

SV vet hva bitcoin er

Til tross for Nilssons harde skyts, bedyrer SVs Lars Haltbrekken at partiet vet hva bitcoin er.

– Ja, det gjør vi. Det er den mest forurensende kryptovalutaen vi har i dag. Produksjonen krever helt enormt mye strøm. Tidligere i år ble det anslått at produksjonen av bitcoin forurenset like mye som én million transatlantiske flyvninger. Transaksjonen av én bitcoin gir et utslipp på 444 kilo CO2. Sykt mye.

Han mener det er feil å subsidiere en så energikrevende kryptovaluta, og vil heller gi lettelser til de som forurenser mindre.

– Det Nilsson sier er logisk feil. En elavgift vil stimulere utviklerne av bitcoin til å bruke mindre strøm. Kryptovaluta kan ha mye for seg, vi må stimulere til at de også blir miljøvennlige.

– Så egentlig er du enig i at blokkjedeteknologi passer inn i SVs sosialistiske profil?

– Absolutt. Blokkjedeteknologi er definitivt noe man vil se stor nytte av fremover.

Tom Staavi. Foto: Marte Christensen

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge synes Nilssons tanker er interessante, men sier at dette ikke er gjort på null komma niks og at vi allerede har et velfungerende finansielt system. Han peker også på de store prissvingningene i bitcoinkursen som kan stige eller falle med 10.000 kroner dagen.

– Er det dette du vil ha utbetalt lønnen din i, spør Staavi, og fortsetter:

– Bruttolønnen din var 50.000 forrige måned og 40.000 denne måneden. Det er jeg usikker på. Kryptovalutafansen tror jeg har en lang vei å gå om å få oppfylt sin våte drøm om å få det finansielle systemet bort, sier han.

Kryptovalutafansen tror jeg har en lang vei å gå om å få oppfylt sin våte drøm om å få det finansielle systemet bort

Tom Staavi, Informasjonsdirektør i Finans Norge

Gjennomregulert

Nilsson peker på at enkeltindivider ikke har noen som helst kontroll på pengene sine i dagens system.

– Om banken stenger eller Visas server går ned har vi ikke tilgang til våre penger. Det diskuteres mye i både Norge og Sverige hvordan man beskytte seg mot at dagens betalingssystem går ned eller blir angrepet. Med bitcoin har vi hundre prosent kontroll, sier han.

Den kjøper ikke Staavi og bruker Norges største bank som eksempel.

Slik fungerer blokkjeden

 • En blokkjede er i prinsippet et nettverk av datamaskiner der alle medlemmene av nettverket sitter på en kopi av en felles loggbok, altså en oversikt over alle transaksjoner. Alle kan se i loggen, men ingen kan endre eller slette dataene som allerede er blitt lagt inn. Kort fortalt kan den ikke endres fordi hver blokk i kjeden har en kode som henviser til den forrige. Forsøker du å endre én, vil alle andre blokker i nettverket være ugyldige.
 • Noe av årsaken til at blokkjedeteknologi har tiltrukket seg så mye interesse, er at man kan utelukke en tredjepart som for eksempel en bank eller en megler. Blokkjeder åpner for at to parter, som ikke nødvendigvis stoler på hverandre, kan gjøre transaksjoner uten en tredjepart.
 • En blokk inneholder et sett transaksjoner samt tidsstempel og bekreftelse som sikrer at blokken ikke kan endres uten at det oppdages.
 • Å hacke hele blokkjeden vil være svært vanskelig ettersom det ikke finnes en sentralisert versjon av regnskapsboken man kan angripe.
Vis mer

– DNB er en gjennomregulert finansinstitusjon, som er regulert av Finanstilsynet, som er under oppsyn av Finansdepartement, som står under oppsyn av Stortinget som vi har valgt. De blir også sett i kortene av en revisor. Og hvis du ikke synes det er ålreit å være kunde i DNB kan du velge en av de andre 130 bankene. Dette sier noen at de ikke har tillit til, men de har tillit til en anonym person eller institusjon som sitter og omkoder og endrer reglene. Det er mange ting bitcoinfansen burde tenke nøye igjennom, sier han.

Endret syn på kryptovaluta

For ikke mer enn et år tilbake var Staavi avvisende og skeptisk til bitcoin, og skrev blant annet kommentaren «bitcoin kan rasere velferdsstaten» på NRK. Siden har han myknet opp og er ikke lenger så skeptisk til blokkjedeteknologi og kryptovaluta.

– Jeg ser det finnes forretningsmodeller her som jeg ikke tror det er mulig å lage med tradisjonell valuta, sier han, men påpeker at det er vanskelig for selskaper som driver med kryptovalutaer å gjøre forretningsutvikling med banker på grunn av hvitvaskingsdirektivet.

Staavi sier at Finans Norge har foreslått en såkalt «regulert sandkasse» der man innenfor et kontrollert område kan bygge opp forretningsmodeller med blokkjedeteknologi og se hvordan det kan fungere sammen med eksisterende finansregulering. Og kryptovaluta kan være en del av det.(Vilkår)

Tom Staavi Stephan Nilsson Finans Norge Blokkjedeteknologi Bitcoin Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.