Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
President Donald Trump og førstedame Melania Trump inviterte 13 amerikanske toppsjefer til middag. Han kritiserte KInas ambisjoner om å bygge en moderne utgave av Silkeveien. I Kina rettes det knallhardt skyts i statskontrollerte medier mot USA denne uken. Foto: Carolyn Kaster/AP/NTB Scanpix
President Donald Trump og førstedame Melania Trump inviterte 13 amerikanske toppsjefer til middag. Han kritiserte KInas ambisjoner om å bygge en moderne utgave av Silkeveien. I Kina rettes det knallhardt skyts i statskontrollerte medier mot USA denne uken. Foto: Carolyn Kaster/AP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Beskylder USA for utpressing og gangstermentalitet

Handelskrigen med USA har begynt å føles i Kina – og verre kan det bli når nye straffetoller kommer de neste ukene. En anerkjent kinesisk tenketank mener USA forsøker å stanse Kinas utvikling.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Bare timer etter at USA på tirsdag bekreftet at det skal innføres straffetoll på import av nye kinesiske produkter verdt 16 milliarder dollar svarte Kina med samme mynt – som landet hele tiden har lovet. Nå er det amerikanske biler og energieksport som skal straffes i Kina.

Fra knuffing til krig

Hver dag denne uken har statskontrollerte kinesiske medier kjørt hardt ut mot USA. Dette er koordinerte utspill som er godkjent av landets myndigheter. Meldingen er klinkende klar: skjer det en ytterligere opptrapping fra amerikansk side vil Kina slå hardt tilbake.

Handelskrigen mellom USA og Kina

  • I midten av juni bekreftet USA at det innføres 25 prosent toll på 1102 kinesiske varer, blant annet batterier, kjemiske produkter og teknologi, til en verdi av 50 milliarder dollar.
  • Kina svarte raskt med toll på 545 amerikanske produkter, blant annet landbruks-, sjømat- og bilprodukter til samme verdi.
  • USAs president Donald Trump hevet innsatsen og truet med toll på varer til en verdi av rundt 200 milliarder dollar på enda flere kinesiske varer.
  • Kina sa det vil svare med samme mynt. Det er uklart hvordan Kina vil gjøre dette da eksporten til USA var på under 130 milliarder dollar i 2017.
  • Straffetollen på produkter verdt 72 milliarder dollar mellom USA og Kina ble innført fra 6. juli. I løpet av de neste ukene vil denne ble innført.
  • 20. juli uttalte Trump at han er klar til å innføre toll på «alle» kinesiske produkter. Dette kan skje fra september av.
  • Kinas handelsoverskudd på varer med USA var på 375 milliarder dollar i 2017. I første halvår var det på 185,7 milliarder dollar – 14 milliarder dollar høyere enn på samme tid i fjor.
Vis mer

«Så langt har handelskrigen vært som knuffing og dytting. Det er sannsynlig at den vil utvikle seg til noe langt mer alvorlig hvis USA ikke kan kontrollere gangstermentaliteten sin», skriver China Daily i en lederartikkel på torsdag.

Andre kinesiske medier benytter tilsvarende mafiasjargonger – som tatt ut fra amerikanske gangsterfilmer fra 1970-tallet.

«Kina forsøker å gjøre alt som er mulig for å unngå en handelskrig, men vi står overfor et land som forlanger mer og mer i beskyttelsespenger. Kina har ikke noe annet valg enn å kjempe mot», skriver China Daily.

Ifølge Global Times, som eies av kommunistpartiets propagandaorgan, bør Kina vurdere å ta i bruk «ukonvensjonelle metoder», slik landet gjorde da finanskrisen rammet blant annet USA og deler av Europa for ti år siden.

«USA forsøker å stanse Kinas utvikling», skriver forsker Jia Xiudong i tenketanken China Institute of International Studies i People’s Daily.

«Alle studenter er spioner»

Kinas handelstall fra juli viser at eksporten foreløpig ikke er rammet av konflikten med USA. Handelsoverskuddet mot USA ligger på over 28 milliarder dollar i måneden. Det kinesiske aksjemarkedet har falt. Shanghai-børsen er over 20 prosent lavere enn i januar.

President Donald Trump inviterte 13 amerikanske toppsjefer fra blant annet Pepsi, Boeing og Ernst & Young til en privat middag tirsdag kveld på hans golfklubb i New Jersey, hvor han for tiden ferierer. På menyen sto indrefilet og vaniljeis.

Han brukte en betydelig del av middagen til å lange ut mot Kina og planene om å bygge «One Belt, One Road» – en moderne utgave av den gamle Silkeveien. Trump karakteriserte prosjektet som «fornærmende» og at han ikke ønsket å se det gå videre, ifølge Politico.

– Det har jeg sagt til president Xi Jinping, sa Trump.

Han la ikke skjul på at han mener Kina utnytter USA.

– Nesten alle studenter som kommer til USA er spioner, sa Trump – uten å nevne Kina ved navn.

Han var ikke villig til å diskutere hvordan han tror handelskrigen med Kina kan løses under middagen.

Tap av ansikt

Eksperter forsøker å se hvordan begge land kan komme seg ut av konflikten. Under den snart avsluttede resultatsesongen har amerikanske toppsjefer ikke lagt skjul på at de frykter konsekvensene fra en langvarig handelskrig mellom verdens to økonomiske supermakter.

«I Kina er det verste som kan skje å tape ansikt. De beste og mest langvarige handelsavtalene skal oppfattes som at begge parter vinner. Trump har gravd seg så dypt ned om at USA kommer først. Det gir Kina liten mulighet til å manøvrere uten å tape ansikt», skriver forsker David A. Andelman ved Center on National Security ved Fordham Law School.

I en kommentarartikkel i Channel News Asia argumenterer han for hvordan Kina kan komme vinnende ut av handelskrigen.(Vilkår)

Kina USA Handelskrig Donald Trump Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.