Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Den amerikanske politiorganisasjonen FBI tok arrest i superyachten Equanimity ved Bali i Indonesia tidligere i sommer. Nå er den tilbake i Malaysia og skal legges ut på auksjon med salg til høystbydende. Den antatte eieren er på rømmen og etterlyst internasjonalt – mistenkt for å ha stått bak en milliardsvindel av et statseid malaysisk selskap. Foto: Yam G-Jun/AP/NTB Scanpix
Den amerikanske politiorganisasjonen FBI tok arrest i superyachten Equanimity ved Bali i Indonesia tidligere i sommer. Nå er den tilbake i Malaysia og skal legges ut på auksjon med salg til høystbydende. Den antatte eieren er på rømmen og etterlyst internasjonalt – mistenkt for å ha stått bak en milliardsvindel av et statseid malaysisk selskap. Foto: Yam G-Jun/AP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Superyacht til to milliarder selges på auksjon

Med på kjøpet følger boblebad, sauna, tyrkisk bad, kinosal, landing for helikopter – og rom til 18 gjester. Den antatte eieren er på rømmen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Offisielt er det et stråselskap i et skatteparadis som har stått oppført som eier av den 91,5 meter lange og 3000 tonn store luksusyachten Equanimity. Malaysiske myndigheter mener de har bevis for at playboyen Low Taek Jho, som har disponert yachten i fire år, har vært eier.

Svindlet statsselskap

Equanimity ble ferdigstilt ved det nederlandske verftet Oceanco med en pris på rundt to milliarder kroner i 2014. Low Taek Jho er mistenkt for å ha stått bak en omfattende svindel av det statseide malaysiske investeringsselskapet 1MDB, hvor minst 37 milliarder kroner er tapt.

Han var en nær venn av stesønnen til Malaysias tidligere statsminister, som ble tiltalt for hvitvasking tidligere denne uken. De to kjøpte luksuseiendommer i USA, Storbritannia og i asiatiske ferieparadiser. De finansierte også Hollywood-filmer, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

Modellen Miranda Kerr overleverte smykker verdt over 60 millioner kroner til amerikanske myndigheter, etter at gjenstandene ble koblet til korrupsjonssaken. Den australske supermodellen fikk smykkene, som har en verdi på 8,1 millioner dollar, i gave av Low.

Etter å ha gått i skytteltrafikk mellom ferieparadisene Phuket, Bali og Hainan det siste året kom yachten til en havn i Malaysia denne uken.

– Vi ønsker å selge yachten og få en best mulig pris. Det vil skje via auksjon, sier Malaysias finansminister Lim Guan Eng.

Rekordpris

Hvis yachten blir solgt på en auksjon vil den sannsynligvis få den høyeste prisen som noensinne er oppnådd, ifølge den malaysiske avisen The Star, som har vært om bord på yachten.

Den tidligere rekorden ble satt i 2010 da «Lürssen Apoise» ble solgt på auksjon for 34,75 millioner dollar.

Equanimity er i en annen klasse. Det er ni kabiner om bord som kan ta imot 18 gjester. Den har et mannskap på 28. Den har jacuzzi, sauna, gym, tyrkisk bad, skjønnhetssalong og en egen kinosal – for å nevne noe.

Det er svømmebasseng om bord og landingsplass for helikopter.

Ifølge eksperter kan malaysiske myndigheter ikke forvente å få tilbake de rundt to milliarder kronene den skal ha kostet å bygge.

– Hvis den havner på en auksjon vil den ikke oppnå full pris da den selges fra panthaver, sier direktør Claudia Norrgren hos Vessels­Value til The Star.

1MDB sier på torsdag i en pressemelding at yachten ble finansiert med selskapets midler og de forlanger at de blir oppført som den reelle eieren. Bare å vedlikeholde yachten forventes å koste rundt fem millioner kroner i måneden, ifølge nettstedet maritime-executive.(Vilkår)

Malaysia Luksus Båtliv Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.