Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kleven Verft i Ulsteinvik bygger Hurtigruteskipet Roald Amundsen og tre andre. Når det er levert har verftet ingen flere kontrakter i ordreboken. Foto: Per Ståle Bugjerde
Kleven Verft i Ulsteinvik bygger Hurtigruteskipet Roald Amundsen og tre andre. Når det er levert har verftet ingen flere kontrakter i ordreboken. Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Shipping

Kriseverft overlever på nødkapital fra Hurtigruten

Kleven Verft har tapt rundt 850 millioner kroner de siste tre årene og overlever takket være hjelp fra Hurtigruten. – Vi kan ikke fortsette å tape penger, sier finansdirektøren.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kleven Verft taper fortsatt penger og overlever med hjelp fra eneaksjonær Hurtigruten. I fjor fikk verftet et årsresultat på minus 450 millioner kroner, og har de siste tre årene tapt 850 millioner kroner.

– Vi kan ikke fortsette å tape penger, vi er nødt til å gjøre en snuoperasjon, sier finansdirektøren i Kleven Verft, Ola Beinnes Fosse (37).

Verftet ble hardt rammet av oljesmellen i 2014, der lav oljepris og redusert aktivitet i oljenæringen førte til lav etterspørsel etter nye offshoreskip. Til tross for to store restruktureringsrunder tjener fortsatt ikke verftet penger på å bygge skip.

Verftet har fire skip under bygging, to passasjerskip for Hurtigruten og to ankerhåndteringsfartøyer for Maersk Supply Service. Etter at det siste skipet for Hurtigruten leveres i slutten av 2019, har selskapet ingen flere kontrakter.

Ingen av disse fire skipene vil bidra med noe overskudd for Ulsteinvik-verftet.

Vi kommer ikke til å tjene penger på de skipene vi har kontrakt på å bygge nå

Finansdirektør i Kleven Verft, Ola Beinnes Fosse

Før sommeren trakk Petter Stordalen seg som aksjonær i verftet og Hurtigruten overtok alle aksjene. Samtidig ga de selskapet 600 millioner kroner i frisk kapital, for å sikre at verftet bygger ferdig de to hurtigruteskipene rederiet har under bygging.

Ola Beinnes Fosse.

Dette var strengt nødvendige midler ettersom båtbyggeren i Ulsteinvik hadde en negativ egenkapital ved årsskiftet på 111 millioner kroner.

Kontrollerer livslinjen

Cruise-rederiet eier nå alle aksjene i Kleven Verft og har full kontroll over selskapet.

– Tror du hurtigruten er langsiktige eiere av Kleven Verft?

– Nei det tror jeg ikke, men jeg er trygg på at de ikke bare har kjøpt seg opp for å sikre sine egne leveranser. Vi er glade for å ha Hurtigruten på laget, sier finansdirektør Fosse.

Hva som vil skje etter at Kleven leverer det siste skipet til Hurtigruten, vet han ikke. De har ingen flere kontrakter i sin ordrebok og håper bare på det beste.

– Akkurat nå handler det om å gjenskape tillit til banker og aksjonærer, noe vi oppnår ved å bygge og levere skipene i henhold til oppdaterte planer. På et eller annet tidspunkt er vi avhengig av å få på plass nye kontrakter, fortsetter Fosse.

Kleven Verft

  • Eier to skipsverft i Ulsteinvik og Myklebust på Sunnmøre. Har familierøtter på Sunnmøre over 100 år tilbake og har bygget skip siden 1961. Har 750 ansatte.
  • Havnet i økonomiske problemer etter oljeprisfall og lavere aktivitet i 2014. Fikk et underskudd før skatt på 318 millioner kroner i 2016.
  • Fikk tilført 300 millioner kroner i september 2017, hovedsakelig fra nye eiere.
  • Heleid av Hurtigruten as.
  • Ny redningspakke der Hurtigruten overtar det største verftet i Ulsteinvik og går sammen med bankene inn med inntil 600 millioner kroner i likvide midler.
Vis mer

– Har undervurdert kompleksiteten

– Det fremstår som at de har undervurdert kompleksiteten i omstilling fra offshorefartøyer til andre fartøytyper. Det gjelder kanskje spesielt passasjerskip, som skal utrustes med annet utstyr fra andre leverandører enn de er vant med, sier Menon-sjef og forsker Erik W. Jakobsen.

Jakobsen har fulgt verftet og markedet i en årrekke og syntes det er leit å se at et så anerkjent og viktig selskap er på randen til konkurs.

– Hva tror du skjer når Hurtigruten får levert sitt siste skip?

– Det er vanskelig å si. Enten trekker Hurtigruten seg ut, eller så ønsker de å beholde eierskapet for å sikre tilgangen på skip fra et spesialisert verft. Jeg håper uansett at Kleven verft overlever – men uansett hva de spesialiserer seg på, er de nødt til å bli lønnsomme, sier Jakobsen.

Tidligere i år ble det kjent at Hurtigruten-skipet «MS Finnmarken» måtte seile uten vann i bassenget, som følge av en regnefeil fra produsenten. Det var Kleven Verft som sto for byggingen av fartøyet. Foto: Morten Hjertø

Økte lønnskostnader

Fra 2016 til 2017 økte Klevens lønnskostnader fra 227 millioner kroner til 232 millioner kroner, til tross for at både omsetning og resultat stupte. Fosse sier de har bestemt seg for å beholde kompetansen og at de har trengt kapasiteten.

– Det skyldes at det har vært et høyt trykk på verftet i 2017. Fremover er vi helt avhengige av topp motiverte ansatte som er villig til å stå gjennom omstruktureringen

Hurtigruten svarer til DN at de regnet med fjorårets underskudd.

– Dette var som forventet. Underskuddet skyldes hovedsakelig økte kostnader knyttet til flere av verftets prosjekter som førte til den nye restruktureringen i første halvår 2018. Verftet har det siste året gått gjennom to restruktureringer, og vi har nå fått på plass et nytt styre som vi forventer vil bidra til å forbedre driften ved verftet, sier kommunikasjondirektør Anne Marit Bjørnflaten. (Vilkår)

Kleven Verft as, årsresultat 2017 (i MNOK) 2017 2016 Endring
Omsetning 2389 3740,5 -36,1%
Driftsresultat (ebit) -307,2 -187,5 -%
Resultat før skatt -392,7 -267 -%

Kleven Verft Ulsteinvik Hurtigruten Petter Stordalen Ola Beinnes Fosse Shipping
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.