Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Samsung Mobile-sjef DJ Koh introduserer den nye Samsung Galaxy Note9 i New York torsdag 9. august 2018. Foto: NTB Scanpix
Samsung Mobile-sjef DJ Koh introduserer den nye Samsung Galaxy Note9 i New York torsdag 9. august 2018. Foto: NTB Scanpix les mer

Telekom

Her er Galaxy Note9

Samsung lanserte sin nye Note9 smarttelefon i New York torsdag ettermiddag.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Etter skandalen rundt smarttelefonen Note 7, hvor et fåtall eksemplarers batteri tok fyr, har Samsung reist kjerringa og laget en virkelig god oppfølger.

I ettermiddag viste Samsung for førte gang frem årets nye telefon i serien, Note9. Note-telefonene er rettet mot kreativitet og produktivitet og de mest kresne kundene.

Større skjerm

Skjermen på Note9 er hele 6,4 tommer, en av de største skjermene på markedet og ikke langt unna det minste nettbrettformatet på syv tommer.

Skjermen går som ventet helt ut i kantene og fingerskanneren er igjen plassert midt på baksiden.

Man får telefonen med enten 128 Gigabyte eller 512 GB lagringsminne og plass til et minnekort på inntil 512 GB til.

Lyden er tilrettelagt av hi-fi-produsenten AKG, om ble kjøpt av Samsung for et år siden.

Samsung er dessverre vage når det gjelder batteritiden, den oppgis bare til å vare «hele dagen». Batteriet er på 4000 mAh, det største Samsung har hatt hittil. Strømforbruk og varmeutvikling styres av et nytt AI-basert system og et helt nytt kjølesystem inne i telefonen.

Telefonen er IP68-sertifisert for vann- og støvbeskyttelse. Dette er den høyeste standarden på normale telefoner.

Samsung Galaxy Note9 ble avduket i New York, torsdag 9. august 2018. Foto: NTB Scanpix / AP Photo/Richard Drew

Kamera

Kameraet er den funksjonen i en smarttelefon flest brukere legger mest vekt på. Derfor er det ikke overraskende at Samsung har gjort flere endringer i kameraet. De fleste endringene ligger i hvordan telefonen leser motiv og etterbehandler bildene. Kameraet kan klassifisere motivet i en av 20 kategorier, en del mindre enn Huaweis 500 mulige scenarioer.

Det er ikke gjort store endringer i optikk og teknologi bortsett fra at telefonens hovedkamera har fått to blenderinnstillinger. En for lavt lys og portretter og en for bilder hvor mer lys er tilgjengelig og en større del av motivet skal være skarpt.

Kameraet vil også varsle brukeren dersom noe ugunstig skjer, som at en person blunker eller at bildet ble uskarpt. Dermed kan man ta flere bilder med en gang uten å kikke på det første og eventuelt miste muligheten.

S Pen

Note-telefonene har alltid hatt en egen pekepenn som kan skjules inne i kabinettet. Pennen er blitt gradvis mer avansert gjennom årene. I Note9 har pennen fått en blåtann-brikke og man kan bruke den som fjernkontroll for telefonen, skru av og på musikk eller styre en presentasjon. Den kan også brukes som fjernutløser for kameraet om man vil ta en selfie på mer enn en armlengdes avstand.

Batteritiden er magre 30 minutter, men den kan lades på nytt på ett minutt ved å stikkes tilbake i telefonen.

Galaxy Note9 vil bli tilgjengelig i Norge fra 24. august. Prisen for 128 GB lagring er 9990 kroner og 12.490 kroner for 512 GB lagring.

Dex

Dex er Samsungs grensesnitt for å koble en smarttelefon til en pc-skjerm, mus og tastatur og jobbe på telefonen som på en pc. Årets utgave av Dex er langt mindre enn de foregående og består egentlig bare av et HDMI-adapter, det vil si en overgang til pc-skjermen.

Resten håndteres internt i telefonen.

Galaxy Watch

Samsung lanserte også en ny smartklokke i ettermiddag. Den ble bare omtalt som Galaxy Watch fra scenen. Watch har nytt herdet glass, er vanntett ned til fem atmosfærers trykk og skal vare inntil 80 timer på én lading, avhengig av bruk.

Den vil bli solgt både med og uten innebygget 4G. 4G-versjonen vil holde seg oppdatert også uten at en paret telefon er i nærheten.

Galaxy Watch har også fått en ny funksjon for stress- og søvnmåling.

Galaxy Watch blir tilgjengelig i Norge i slutten av september med pris fra 3490 kroner.

Samsung Galaxy Watch. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Lucas Jackson

Bixby

Samsungs digitale assistent Bixby, en konkurrent til Apples Siri, Amazon Alexa og Google Assistant, har også fått en oppgradering. Bixby har ikke fungert spesielt godt hittil, men Samsung viste frem en bedre stemmegjenkjenning, bedre læringsmodell og flere funksjoner. Bixby skal ikke bare kunne søke etter restauranter for deg, men også reservere bord.

Hvor godt dette fungerer i realiteten, spesielt i Norge, gjenstår å se. Til tross for en sømløs demo på scenen ser Bixby fortsatt ut til å henge et godt stykke etter de ledende assistentene på markedet. Et smart trekk fra Samsung er at de ikke lenger vil blokkere Google Assistant på telefonene sine, man kan velge bort Bixby om man vil.

Galaxy Home

Galaxy Home er en ny smarthøyttaler med seks høyttalerelementer og innebygget basselement som sender lyden ut i 360 grader. En rekke mikrofoner fanger opp posisjonen til den som styrer høyttaleren – via Bixby – og sender svar tilbake i samme retning.

Galaxy Home er det første produktet som er et direkte resultat av oppkjøpet av AKG.

Høyttaleren skal også fungere som et smarthus-nav og gi stemmestyring til all Samsung-elektronikk og hvitevarer man har i hjemmet.(Vilkår)

Samsung Mobil Telekom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.