Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Bruce har lenge spådd at inflasjonen skal opp over sommeren. I dag fikk han rett, litt før han hadde ventet.
Sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Bruce har lenge spådd at inflasjonen skal opp over sommeren. I dag fikk han rett, litt før han hadde ventet. les mer

Makroøkonomi

Kronen styrket seg etter at inflasjonen skjøt i været til 1,4 prosent i juli

Prisveksten overrasket alle og skjøt i været til 1,4 prosent i juli. – Det skal mye til for å unngå en renteheving i september, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fredag morgen publiserte Statistisk sentralbyrå tall som viste at prisveksten skjøt fart i juli.

Kjerneinflasjonen skjøt i været med tre tideler fra måneden før og steg til 1,4 prosent. På forhånd hadde konsensus av analytikerne ventet en kjerneinflasjon på 1,2 prosent.

Sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Bruce ble overrasket over prisøkningen.

– Dette var mye høyere enn ventet, sier Bruce.

Spikrer renteøkningen i september

Kjerneinflasjon er justert for avgifter og energipriser, og det er denne Norges Bank er mest opptatt av når de skal sette styringsrenten.

– Det skal mye til for å unngå en renteheving i september nå, sier Bruce, som på forhånd hadde spådd en renteheving selv om inflasjonen skulle komme inn mye lavere.

Bruce forklarer at det er en ganske kraftig økning i matvareprisene som er hovedårsaken til prisveksten. Ifølge SSB steg prisene på matvarene med 3,8 prosent i juli.

Samtidig mener sjefanalytikeren at det har vært en bred prisvekst, og at prisene på klær og sko ble kuttet mindre i sommersalget enn i fjor.

Kronen styrket seg markant med rundt tre øre mot både dollar og euro like etter at de sterke inflasjonstallene ble publisert. I etterkant har kronen svekket seg igjen, noe som har sammenheng blant annet med urolighetene rundt situasjonen i Tyrkia.

Høye strømpriser kan ramme kjøpekraften

Konsumprisindeksen steg med fire tideler til 3,0 prosent, som er det høyeste nivået siden desember 2016.

Igjen er det strømprisen som er den viktigste årsaken til at konsumprisindeksen stiger, skriver SSB. Prisen på elektrisitet inkludert nettleie steg 6,2 prosent fra juni til juli i år.

Seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank forklarer at den høye inflasjonen ikke bare er gode nyheter for norsk økonomi.

– En prisvekst på 3,0 prosent er høyere enn lønnsveksten, noe som innebærer en negativ reallønnsvekst, som i seg selv er negativt for husholdningene, sier Martinsen, som understreker at han ikke tror prisveksten vil holde seg så høy ut året.

Godt vær kan ha trukket opp prisene

Seniorøkonomen trekker frem det varme været og jordbruksoppgjøret som to årsaker til at matvareprisene økte så mye som de gjorde i juli. I tillegg kan lave matvarepriser over lengre tid ha ført til et oppdemt behov for dagligvarekjedene til å øke prisene.

Norges Bank venter at inflasjonen vil ta seg opp fremover, noe Martinsen tror de vil få rett i på grunn av økt lønnspress. Samtidig trekker han frem at sterk konkurranse fra netthandel vil føre til at prisveksten holder seg lav innen detaljhandelen.

– Uansett mener vi inflasjonstallene fra juli gjør Norges Bank trygge på at de kan heve renten i september, sier Martinsen.

Videre tror Swedbank at Norges Bank vil heve renten to ganger i 2019, en gang på våren og en gang på høsten. (Vilkår)

Inflasjon Konsumprisindeksen Norsk økonomi Erik Bruce Nordea Markets Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.