Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Et selskap eiet av den kinesiske staten blir ny storeier i Radisson Hospitality som blant annet driver Norges største byhotell: Radisson Blu Plaza i Oslo. Foto: Gunnar Blöndal
Et selskap eiet av den kinesiske staten blir ny storeier i Radisson Hospitality som blant annet driver Norges største byhotell: Radisson Blu Plaza i Oslo. Foto: Gunnar Blöndal les mer

Reiseliv

Den kinesiske staten blir storeier i norske hoteller

Reiselivsgiganten Jin Jiang International, som eies av den kinesiske staten, blir ny majoritetseier i Radisson Hospitality, som driver en rekke norske hoteller.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det kinesiske konglomeratet HNA, gjerne omtalt som verdens mest gjeldstyngede konsern, selger seg ut av det Brussel-baserte hotellkonsernet Radisson Hospitality AB som er børsnotert i Stockholm. Radisson driver blant annet Plaza i Oslo, Atlantic i Stavanger og Royal Garden i Trondheim.

I første omgang selger HNA en aksjepost på 51,15 prosent for over tre milliarder kroner. Det er også inngått en avtale om at ytterligere 18,5 prosent av aksjene i Radisson, som HNA har brukt som sikkerhet for lån, vil bli solgt.

Shanghai-basert

Kjøperen av begge disse aksjepostene på til sammen nær 70 prosent av Radisson er et konsortium ledet av det Shanghai-baserte reiselivskonsernet Jin Jiang International eiet av den kinesiske staten. Dette konsernet eier en rekke hoteller både i Kina og Europa, hadde inntekter på 72 milliarder kroner i fjor og har over 100.000 ansatte.

Jin Jiang skriver i en pressemelding at dersom ikke aksjeinnehavet blir redusert til under 30 prosent, utløser handelen tilbudsplikt også for resten av aksjene. Det ligger dermed an til at Jin Jiang kan bli 100 prosent eier og vil ta selskapet av børs.

I en pressemelding skriver Radisson Hospitality AB at det ikke har ytterligere informasjon ut over det som kommer frem i pressemeldingene fra HNA Tourism og konsortiet hverken når det gjelder selve transaksjonen eller sannsynligheten for at det vil komme et bud på resten av selskapet.

Radisson Blu Atlantic Hotell i Stavanger er blant de norske hotellene som nå vil inngå i et selskap kontrollert av den kinesiske staten. Foto: Tommy Ellingsen

Jin Jiang International har betalt 35 svenske kroner per aksje. Det er nær to kroner mindre enn torsdagens sluttkurs på 36,90 og aksjen omsettes fredag for i overkant av 35 kroner. Det har lenge versert oppkjøpsrykter rundt Radisson Hospitality på grunn av HNAs gjeldssituasjon, og aksjekursen har steget solide 48 prosent i løpet av de siste tre månedene. Aksjekursen i dag er likevel omtrent den samme som da HNA kom inn som storeier.

Driver Norges største

Kinesiske HNA kjøpte i desember 2016 amerikanske Carlson Hotels. I handelen inngikk vel 50 prosent av aksjene i det som da het Rezidor – som senere har skiftet navn til Radisson Hospitality AB. Siden kjøpte HNA seg opp til nær 70 prosent.

Les også:

Radisson driver 369 hoteller i hovedsak i Europa, Midtøsten og Afrika. Også en rekke norske hoteller inngår i kjeden, som Norges største hotell, Wenaas-eide Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo. (Vilkår)

hotell Radisson Kina Reiseliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.