Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Rasiah Ranjith Leon kom til Norge som asylsøker og bygget på noen tiår opp et telekomselskap verdt rundt åtte milliarder kroner. I fjor solgte han Lebara og flyttet til London. Foto: Mette Randem
Rasiah Ranjith Leon kom til Norge som asylsøker og bygget på noen tiår opp et telekomselskap verdt rundt åtte milliarder kroner. I fjor solgte han Lebara og flyttet til London. Foto: Mette Randem les mer

Telekom

Ble milliardær på telefonabonnement

Én milliard kroner tikket inn på kontoen til Rasiah Ranjith Leon i 2017 etter salget av telekomselskapet Lebara. Leon kom til Norge som asylsøker på 90-tallet og tar nå med seg milliardformuen til England.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Rasiah Ranjith Leon fra Sri Lanka leverte i 1994 inn det som er blitt beskrevet som «Norgeshistoriens mest lønnsomme asylsøknad». Han hoppet av på en forretningsreise i Norge og søkte tilflukt fra borgerkrigen i hjemlandet.

Mens han jobbet som renholder i Bergen fikk Leon det som kan beskrives som en av Norgeshistoriens dyreste mobilregninger. Etter hyppige samtaler med familien på Sri Lanka, fikk han en regning fra Telenor på 50.000 kroner. Den regningen ble svært dyr. For Telenor.

Lebara Group

  • Telekomselskap startet av Rasiah Ranjith Leon og to andre gründere i 2001.
  • Navnet kommer fra etternavnene til de tre grunnleggerne, Leon, Baskaran og Ratheesan.
  • En Telenor-regning på 50.000 kroner var gnisten som tente forretningsideen og selskapet ble opprettet med mål om å gjøre det billigere for innvandrere å ringe «hjem».
  • Lebara ble opprettet i Norge, Storbritannia og Nederland.
  • I 2007 ble den norske Lebara-virksomheten solgt til Network Norway for mellom 250 og 300 millioner kroner. Denne virksomheten er i dag kjent som MyCall og er eid av Telia.
  • I 2017 ble resten av den internasjonale virksomheten solgt til det sveitsiske familieselskapet Palmarium og deres datterselskap Vieo. Prisen er ikke kjent, men er anslått til rundt en milliard dollar, tilsvarende drøyt åtte milliarder norske kroner.
  • Etter kjøpet har de nye eierne ikke klart å levere års- og kvartalsrapporter innen fastsatte frister, og verdien av selskapets obligasjonslån har falt over 40 prosent i verdi.
Vis mer

Prissjokket bidro til at ideen bak telekomselskapet Lebara ble født, et selskap som kapret betydelige markedsandeler både i og utenfor Norge. Allerede i 2007 ble den norske Lebara-virksomheten solgt til Network Norway for opp mot 300 millioner kroner, og i fjor ble den internasjonale virksomheten solgt for rundt én milliard dollar, eller drøyt åtte milliarder norske kroner med dagens valutakurs.

Får barna inn på eiersiden

Salget av Lebara gir klingende mynt i kassen til selskapet Leon Holding as, som frem til 2017 var heleid av Rasiah Ranjith Leon. Selskapet hadde i fjor finansinntekter knyttet til transaksjonen på 997 millioner kroner, og fikk et resultat før skatt på rett over én milliard kroner.

– Er hele Lebara-gevinsten bokført i 2017, eller kommer det mer i kommende år?

– Jeg har ikke anledning til å kommentere noen aspekter vedrørende dette, sier administrerende direktør Thor-Erling W. Hansen i Leon Holding.

Regnskapet som nylig er avgitt viser at Leons tre barn, Sanjay, Sanju og Sonia har kommet inn på eiersiden med ti prosent hver. De eier aksjene gjennom hvert sitt nyopprettet holdingselskap. Barna eier 99,9 prosent av disse selskapene, men far Leon har foreløpig beholdt full kontroll gjennom en liten post a-aksjer i hvert av dem.

Leon Holding as, årsresultat 2017 (i MNOK) 2017 2016 Endring
Omsetning 1,4 4,7 -70,2%
Driftsresultat (ebit) -1,9 -1,2 -%
Resultat før skatt 1000,8 9,8 10112,2 %

Etter at milliardgevinsten i 2017 er absorbert i selskapet, hadde Leon Holding ved inngangen til 2018 en egenkapital på over 1,3 milliarder kroner. Det betyr at barna allerede sitter på verdier for 130 millioner hver.

Kontantbeholdningen ved utgangen av 2017 var på 928 millioner kroner, og ifølge Hansen er det meste fortsatt ubrukt.

DN kom fredag ikke i kontakt med Rasiah Ranjith Leon.

Flyttet til England

Etter salget av den norske Lebara-virksomheten i 2007 har Rasiah Ranjith Leon jobbet mye fra London. Omtrent samtidig med at milliardsalget av Lebara ble kjent i fjor høst, meldte også Leon utflytting fra Norge, og er nå registrert utvandret av Skatteetaten.

– Han har flyttet til England blant annet for å være nærmere de to andre gründerne i Lebara Foundation, som han benytter mer og mer tid på, sier Thor-Erling W. Hansen.

Rasiah Ranjith Leon

Alder: 50

Stilling: Styreleder og majoritetseier i Leon Holding

Bakgrunn: Leon ble født på Sri Lanka i 1968 og studerte i India. Ikke lenge etter at han var ferdig på skolen startet Leon sin egen bedrift som solgte kontormaskiner og relatert utstyr. Allerede tidlig i 20-årene hadde han 500 ansatte, ifølge ham selv. Under en forretningsreise til Norge i 1994 valgte han å søke asyl på grunn av den pågående borgerkrigen i hjemlandet. Etter en stund på et asylmottak i Sandnessjøen flyttet han til Bergen og fikk jobb som renholder. Hyppige telefonsamtaler med familien hjemme på Sri Lanka førte til at Leon fikk en Telenor-regning på rundt 50.000 kroner. Dette prissjokket ble spiren til en forretningsidé som noen år senere ville vise seg å være verdt flere milliarder kroner. I 2001 etablerte han sammen med to andre telekomselskapet Lebara som hadde som mål å gjøre det billigere for innvandrere å ringe «hjem». Den norske delen av virksomheten ble solgt for opp mot 300 millioner kroner i 2007, og den utenlandske virksomheten ble solgt i 2017 for rundt åtte milliarder kroner. Samme året valgte Leon også å utvandre fra Norge til Storbritannia. Leon og de to andre Lebara-gründerne driver i dag den veldedige stiftelsen Lebara Foundation.

Vis mer

I et intervju med Aftenposten i 2012 fortalte Leon at de tre Lebara-gründerne hadde inngått en aksjonæravtale som slo fast at halvparten av inntektene fra et eventuelt aksjesalg skulle sendes til en stiftelse.

– Ok, én milliard dollar er bra, men 500 millioner gir vi til Lebara-stiftelsen. Jeg er ikke veldig fokusert på hvor mye jeg får, sa Leon til avisen.

– Ble dette faktisk gjennomført, og hvor mye ble tilført stiftelsen?

– Transaksjoner til stiftelsen kan jeg dessverre ikke kommentere. Stiftelsen er formelt registrert i India. Stiftelsen gjør ingen «finansielle investeringer», men investerer i mennesker som trenger bistand, sier Hansen.

Investerer i eiendom og turisme

Etter salget av Lebara vil Leon Holding satse videre for fullt innenfor eiendom og turisme.

«The Sky is the limit», er slagordet på nettsidene til konsernet.

Gjennom det Nederland-registrerte selskapet LBR Investments BV, der Leon Holding eier en tredjedel av aksjene, skal familien satse stort på turisme og eiendom i Asia.

– De viktigste investeringene er i hoteller, feriesteder og kommersielle eiendommer, skriver selskapet på sine nettsider.

I tillegg investerer Leon Holding, sammen med de to andre Lebara-gründerne, i europeisk eiendom gjennom det Luxembourg-registrerte selskapet LBR Investements SARL.

– De tre Lebara gründerne har i mange år hatt disse felles investeringsselskapene hvor deler av utbytte fra Lebara gjennom årene er blitt overført og investert hovedsakelig i eiendom, sier Thor-Erling W. Hansen

Store problemer i Lebara

Siden den sveitsiske selskapet Palmarium kjøpte Lebara i september i fjor, har det dukket opp store problemer for selskapet. I februrar ble oppdaget at selskapet hadde unnlatt å rapportere negative tall for tre datterselskaper, og det ble kjent at finansdirektøren hadde sagt opp, av personlige grunner.

Selskapet klarte i slutten av juli ikke å levere et revidert årsregnskap for 2017 innen den lovfestede fristen. Heller ikke resultatene for første kvartal har sluppet ut.

Ikke part i kaoset

Til tross for at problemene i Lebara oppsto rett etter oppkjøpet, har det foreløpig ikke kommet indikasjoner på at utfordringene skyldes negative overraskelser i selskapet. Administrerende direktør Thor-Erling Hansen i Leon Holding sier at selskapet ikke er blitt dratt inn i den pågående situasjonen i Lebara.

– Dette er kun noe jeg har fått med meg i avisene og Leon Holding har ingen part i dette, og det har heller ikke blitt rettet anklager mot oss, sier Hansen. (Vilkår)

Leon Holding Rasiah Ranjith Leon Sri Lanka Lebara Thor-Erling Hansen Telekom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.