Tirsdag i forrige uke la SAS frem et resultat for tredje kvartal som selv konsernsjefen beskrev som uakseptabelt. Fredag la Samarbeidsregjeringen frem sine endringer til statsbudsjettet. Regjeringen venter fortsatt et utbytte på 100 millioner kroner fra det kriserammede flyselskapet, en drøy million mer enn ifjor.

Det var Stoltenberg-regjeringen som gjorde utbytte-beregningene etter at SAS presenterte halvårsresultatet. Den gang ventet flyselskapet et helårsresultat på 1,2 milliarder svenske kroner, på nivå med fjoråret.

Etter terroraksjonene 11. september er det meste anderledes. Etter årets ni første måneder la SAS frem et underskudd på 67 millioner svenske kroner etter skatt, tilsvarende et underskudd på 0,41 kroner per aksje. Selskapet venter å tape mellom halvannen og to milliarder svenske kroner i år.

Ikke tradisjon for endringer
Den norske stat, som er SAS' nest største aksjonær med 14,3 prosent av aksjene, har ikke tatt hensyn til at SAS-resultatet kommer til å lande langt på minussiden i år. Staten tror fortsatt på et utbytte tilsvarende 4,25 kroner per aksje fra flyselskapet.

- Budsjettet ble ikke endret fordi det ikke har vært tradisjon for å endre. Foreslått utbytte pleier å bli stående frem til generalforsamlingen vedtar hva det skal bli. Slik situasjonen er nå, er det uansett vanskelig å forutsi hva man skulle justert det til, sier informasjonsrådgiver Guro Steine i Samferdselsdepartementet til dn.no.

- Tror Samferdselsdepartementet at de får dette utbyttet?

- Det er ikke så interessant her. Som sagt har det ikke vært tradisjon for å endre budsjettposten selv om man ser endringer i trafikkutviklingen og lignende. Utbyttet fastsettes endelig av generalforsamlingen når man vet driftsresultatet.

- Og man ser ingen grunn til å endre på de tradisjonene?

- Det får eventuelt bli opp til Nærings- og Handelsdepartementet, sier Steine. - Det er de som overtar eierskapet til den norske stats aksjer i SAS fra første januar 2002.

Taus Myklebust
Ifølge Sture Stølen i finansavdelingen i SAS har det vært vanlig at mellom 30 og 40 prosent av selskapets resultat etter skatt har blitt utbetalt i utbytte til aksjonærene. Det er likevel først i februar styret vil presentere sitt forslag til utbytte som generalforsamlingen skal ta stilling til.

Styreformann Egil Myklebust vil overfor dn.no ikke kommentere sannsynligheten for et SAS-utbytte. Sentralt plasserte kilder i fly- og finansmiljøet ser ikke stor sannsynlighet for at SAS beriker aksjonærene i et år med dundrende underskudd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.