Rett før jul ble regjeringens Soria Moria-løfte om fullskala CO2-fangst ved gasskraftverket på Kårstø i Rogaland fra 2009 gravlagt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Ikke mulig, verken teknologisk eller leveransemessig, var konklusjonen.

Fra 2009
Men i de siste månedene har Aker konkretisert en plan som kan snu opp ned på den norske CO2-planen, og samtidig vise vei ut av dilemmaet regjeringen har havnet i etter at det ble klart at det ikke blir Kårstø-rensing fra dag én.

– Vi foreslår å bygge et pilotanlegg for CO2-fangst på Kårstø som kan være i drift i fjerde kvartal i 2009, sier konsernsjef Inge K. Hansen i Aker til Aftenposten.

-Vinner to år
Han inviterer nå regjeringen og staten til et gedigent spleiselag.

– På Kårstø vil det være gass tilgjengelig allerede i 2008, to år før Mongstad. Et pilotprosjekt på Kårstø betyr at vi vinner to år med testing og utprøving utenfor laboratoriet. Det kan igjen resultere at fullskala CO2-fangst kan være på plass på Mongstad allerede i 2013, sier Hansen

– Det viktigste for oss er å utvikle teknologien slik at vi kan få kostnadene til CO2-fangst drastisk ned. Med et fullskala anlegg på Kårstø med dagens teknologi vil det koste minst 700 kroner per tonn CO2. Målet er å komme ned til kvoteprisen på CO2, altså rundt 200 kroner. Først da er teknologien interessant på et internasjonalt marked, sier Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.