– Akers initiativ er positivt. Regjeringen bør si ja til invitasjonen til en dugnad for raskest mulig realisering av renseanlegg for CO2-utslippene ved gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad, sier Venstres Gunnar Kvassheim, leder for Stortingets energi- og miljøkomité, til NTB.

Rett før jul ble regjeringens Soria Moria-løfte om fullskala CO2-fangst ved gasskraftverket på Kårstø i Rogaland fra 2009 gravlagt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Ikke mulig, verken teknologisk eller leveransemessig, var konklusjonen.

Men i de siste månedene har altså Aker konkretisert en plan som kan snu opp ned på den norske CO2-planen, og samtidig vise vei ut av dilemmaet regjeringen har havnet i etter at det ble klart at det ikke blir Kårstø-rensing fra dag én.

Spleiselag
– Det viktigste for oss er å utvikle teknologien slik at vi kan få kostnadene til CO2-fangst drastisk ned. Med et fullskalaanlegg på Kårstø med dagens teknologi vil det koste minst 700 kroner per tonn CO2. Målet er å komme ned til kvoteprisen på CO2, altså rundt 200 kroner. Først da er teknologien interessant på et internasjonalt marked, sier Hansen.

– Akers framdriftsplan viser at det er mulig å få til rensing raskere enn det regjeringen synes å ha slått seg til ro med, sier Kvassheim.

- Tåkelegging
Han er ikke uventet kritisk til regjeringens framdriftsplan for CO2-rensing, og håper på offensive planer for rensing i nær framtid.

– Statsminister Jens Stoltenberg forsøkte i nyttårstalen å framstille en visjon om gasskraftrensing innen sju år som offensiv miljøsatsing. Det var tvert imot et forsøk på å tåkelegge regjeringens politikk på et område, hvor man i klartekst har lovet rensing på Kårstø i 2009, og at ingen nye konsesjoner skulle gis uten krav om rensing fra dag én.

– Nå er det viktig at Stortinget raskt får en orientering om hva som er regjeringens planer for CO2-rensing og om hvordan man vil sikre raskest mulig framdrift. Nå må løftebrudd bli avløst av offensiv handling. Aker-direktør Inge Hansen har rett når han sier at hver måned teller, sier Kvassheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.