Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Statnett
Statnett les mer

Bygger kjempe-strømledning

Norge og Danmark er enige om å legge en gigantisk strømkabel over Skagerak.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Systemoperatørene Statnett i Norge og Energinet.dk i Danmark har inngått en prinsippavtale om å bygge en fjerde elektrisk forbindelse mellom Norge og Danmark, melder Europower.

Forbindelsen kan tidligst tas i drift i 2012 og forventes å koste NOK 2,1 milliarder kroner (DKK 1,9 mrd). Avtalen forutsetter styregodkjenning hos begge parter og hos begge lands myndigheter, opplyser Energinet.dk i en pressemelding.

10 altakraftverk
I dag finnes det tre kabelforbindelser over Skagerak med en samlet kapasitet på 1000 MW. Med en fjerde forbindelse øker kapasiteten med 600 MW til 1600 MW.

Dersom kapasiteten utnyttes fullt ut hele året, kan det overføres over fem milliarder kilowattimer strøm mellom de to landene - eller strøm tilsvarende ti års produksjon ved Altakraftverket.

Prosjektet er et av fem prioriterte overføringsprosjekter i Norden.

- Bra for Norden
- Forbindelsen vil gavne det nordiske elsystemet, og de samfunnsmessige gevinstene ligger primært på tre områder: Et mer velfungerende kraftmarked, større forsyningssikkerhet og billigere systemtjenester, sier adm. direktør Peder Ø. Andreasen i Energinet.dk til Europower.

Han tror den nye Skagerrakkabelen vil bety at Jylland og Fyn i enda flere timer av året vil få samme kraftpris som resten av Norden.

Mens de tre eksisterende kablene mellom Norge og Danmark er eid av Statnett, vil den nye forbindelsen bli eid i fellesskap mellom Statnett og Energinet.dk. Forbindelsen ventes tilsluttet høyspenningsnettet på 400 kV i Kristiansand i Norge og Tjele i Danmark.