- Statoil og Hydro ba UD dempe kritikken av dødsstraff overfor iranske myndigheter, sier statssekretær Raymond Johansen til magasinet Monocle. Nå hevder Johansen at han er feilsitert.

Norges oljerikdom og vårt freds- og demokratiengasjement er oppslaget i andre utgave av det nye, internasjonale nyhetsmagasinet Monocle. Magasinet er startet og ledet av Tyler Brûlé, grunnlegger av trendbibelen Wallpaper og fast spaltist i Financial Times.

Magasinet har kontorer i London, New York, Tokyo og Zurich, og distribueres over hele verden.

Aprilforsiden prydes av to oljearbeidere i oransje statoildresser som skuer utover Hammerfest i vinterskrud.

- Ba om dempet Iran-kritikk
 Over åtte sider blir det norske paradokset beskrevet. Statssekretær i Utenriksdepartementet Raymond Johansen blir intervjuet om Statoils økende investeringer i utlandet i forhold til Norges rykte som nøytral fredsmekler. Han innrømmer at det er et dilemma.

"Johansen sier at han mottok henvendelser fra Statoil og Norsk Hydro om å tone ned kritikk av dødsstraff under et besøk i Teheran ifjor. Med risiko for selskapenes virksomhet (i landet, red.anm.) nektet han, men innrømmer at presset over tid bare vil øke i styrke", skriver Monocle.

- Det er en skjør balanse. Når vi er så rike og engasjert i så mange land, kan det potensielt bli vanskelig, sier Johansen til Monocle.

Saken blir ekstra pikant av det faktum at Statoil er dømt for korrupsjon i forbindelse med et prosjekt i Iran, en sak som blant annet førte til konsernsjef Olav Fjells avgang.

- Dette er feil
  I dag avviser statssekretær Raymond Johansen uttalelsen om at Statoil og Hydro har lagt press på regjeringens utenrikspolitikk. Johansen hevder fremstillingen i det internasjonale magasinet er helt feil:

- Dette er feil. Jeg hadde ikke møter med Statoil og Hydro før jeg dro til Teheran og de ville dessuten aldri funnet på å si noe slikt. Jeg traff representanter for Statoil og Hydro i Iran, men det var ingen slike drøftelser der, sier Johansen.

Og legger raskt til:

- Dersom det hadde skjedd ville jeg sagt fra, sier han.

- Men du blir sitert på at du ble bedt om å tone ned kritikken av dødsstraff i forbindelse med et besøk i Teheran i fjor. Hvor har journalisten det fra hvis du ikke har sagt det?

- Ja, jeg ser det. Jeg ble litt i stuss da jeg så det. Jeg vet ikke hvor de har det fra. Det virker som han har plukket det som passet ham fra hele intervjuet. Uansett er det ikke sånn det fungerer. Det er ikke en slik praksis vi har med næringslivet. Det er aldri vår praksis å la være å ta opp spørsmål rundt korrupsjon, menneskerettigheter eller good governance, sier Johansen.

Overrasket journalist
Journalist Stephan Faris reiser verden rundt, og jobber for magasiner som Time Magazine og Fortune Magazine.

Her er Stephan Faris' hjemmeside.

Han er veldig overrasket over at Johansen hevder å være feilsitert på opplysningen om Statoil og Hydros ønske om å tone ned kritikken av Iran.

- Jeg er overrasket, og særlig fordi dette var et tema Johansen selv tok opp, sier Faris til DN.no etter at han har dobbeltsjekket med egne notater og oversendt den relevante utskriften av notatene til DN.no.

- Vi snakket om potensial for politisk press ettersom Norge blir økonomisk sammenfiltret, og Johansen fortalte meg at et år tidligere, da han planla et besøk i Teheran, ba Statoil og Hydro ham om å tone ned kritikken, sier Faris og siterer til og med Johansen på hva han svarte Statoil og Hydro:

- Jeg sa vi må ha en åpen og ærlig diskusjon på disse områdene. Hvis de fortsetter å true Statoil, tror jeg vi må akseptere at Statoil og Hydro blir kastet ut, siterer Faris fra intervjuet med Johansen.

Hele avsnittet om norsk utenrikspolitikk ble dessuten lest opp for informasjonsavdelingen i UD, uten at det ble bedt om endringer, opplyser Faris.

- Ukjent for Statoil
  Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil ønsker ikke å kommentere saken ettersom Johansen mener seg feilsitert.

Generelt sier Aanestad at det er uaktuelt for Statoil å blande seg inn i den utenrikspolitiske agenda:

- Selvfølgelig ville ikke Statoil gjort noe slik. Norges utenrikspolitiske rolle er noe du må spørre UD om.

- Mener dere at det er et potensielt dilemma med Statoils eierskap i uland i forhold til både statlig eierskap og Norges rolle som nøytral fredsmegler?

- Vi er et kommersielt selskap med staten som en stor eier, men vi driver vår virksomhet etter kommersielle og industrielle prioriteringer som selvfølgelig er forankret hos eierne gjennom styret. Vi har selvfølgelig en nær dialog med UD om hva vi driver med i utlandet, på lik linje med alle andre selskaper med mye virksomhet i utlandet. Men det er fjernt for oss å legge oss opp i UDs prioriteringer eller den utenrikspolitiske agenda, understreker Aanestad.

- Sludder
Også Norsk Hydro nekter:

- Dette er sludder. Vi har aldri forsøkt å legge press på norske myndigheter, sier pressekontakt i Hydro, Inger Sethov.

- Og vi forstår at UD sier det samme, og da er det ikke mer å kommentere, legger hun til.

- Snakket dere med UD før Johansens reise til Teheran i fjor?

- Jeg vet ikke hvilken reise det er snakk om en gang.

- Februar 2006.

- Vi har jevnlige møter på ulike nivå. Vi har aldri forsøkt å legge press på Utenriksdepartementet verken når det gjelder Iran eller noe annet. Da tror jeg ikke det er mer å kommentere i denne saken.

- Hva synes dere om at det står i et internasjonalt tidsskrift som leses over hele verden at dere legger press på norske myndigheters engasjement i menneskerettighetssaker?

- Det synes vi ikke noe om, sier Sethov.

Ikke mottatt klage fra UD
Utgaven artikkelen sto i har vært i salg i flere uker. Redaktør i The Monocle, Andrew Tuck, skriver i en orientering til DN.no at han ikke har mottatt noen klage fra norsk UD.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.