DN.no skrev fredag at Statoil og Hydro skal ha bedt UD dempe kritikken av dødsstraff overfor iranske myndigheter. Det uttalte statssekretær Raymond Johansen til magasinet Monocle. I ettertid hevder Johansen seg feilsitert.

Les: - Statoil og Hydro ville kneble UD

Daniel Heradstveit, professor og seniorforsker ved Norges utenrikspolitiske institutt (NUPI) mener korrupsjon er temaet Raymond Johansen burde tatt opp med iranske myndigheter, men samtidig det temaet oljeindustrien ikke er interessert i at skal tas opp.

- Svartelister oljeselskaper
- Snakker du om korrupsjon kommer alle piggene ut i Iran. Det er privilegier eliten har og som de unngår all diskusjon om, og for å gjøre det skyver de foran seg utenlandsk innblanding. Utenlandsk innblanding er på grunn av historien et fyord i Iran, mer enn noe annet sted. Iranske myndigheter vil hevde at det er ikke korrupsjon i Iran. For oljeselskapene betyr det for eksempel ikke er mulig å arrangere seminar om korrupsjon i Iran, mens det er det i land som Aserbadjan, sier Heradstveit og fortsetter:

- Tar man som oljeselskap opp korrupsjonstemaet på møter i Iran, blir man svartelistet.

Heradstveit har jobbet lenge med vestlige investeringer i Iran, og har sett spesielt på oljeselskaper og etiske problemstillinger.

Uviktig dødsstraffkritikk
Han har lest DN.nos referat av Monocles artikkel om Statoil og Hydros press mot Utenriksdepartementet , inkludert Raymond Johansens påstand om å være feilsitert på avsnittet om press fra oljeindustrien.

Til tross for sin egen kritikk av oljeselskapers etikk utenfor Norge mener han det er en svakhet ved enten Raymond Johansens sitat i Monocle eller journalistens presentasjon av det Johansen sier. Dersom Statoil og Hydro skulle presse UD i noe ville det vært anliggender som hadde direkte betydning for deres virksomhet i landet, mener han.

- Det er noe galt med sitatet om dødsstraff. Det er jeg helt sikker på. Det ligger i situasjonens logikk at Statoil og Hydro ikke ville legge seg opp i spørsmålet om dødsstraff. Og hvorfor ikke: Fordi det å ta opp dødsstraffen er et ritual for vestlige politikere og den kritikken preller av som vann på gåsa på iranske myndigheter. Den typen kritikk får ingen virkning for Statoil og Hydros kontrakter i landet at UD kritiserer dette, og det vet selskapene. Iran er avhengig av utenlandske investeringer, sier Heradstveit.

Oljeinteressene styrer diplomatiet
Korrupsjon derimot, er noe selskapene ønsker at kommer på bordet, og det vet til gjengjeld UD:

- Det er enkelte temaer som er ikke-temaer i vårt forhold til Iran. Vi har oljeinteresser i Iran, vi vet at alt snakk om korrupsjon kan skade vår oljeinteresser. Derfor et det et ikke-tema.

- Det er det mest relevante temaet for Raymond Johansen å ta opp i Iran, men det tror jeg ikke han vil ta opp, for da kan UD ødelegge for oljeselskapene. Det oppfatter Iran som at Norge blander seg inn i deres anliggende, sier Heradstveit.

- Men da virker det jo ganske sannsynlig at det var det som ble tatt opp av Statoil og Hydro før reisen til Teheran, ikke dødsstraff, og at enten Johansen eller journalisten har sagt eller skrevet feil?

- Men det kan du jo ikke skrive. Alle vil benekte at det var det som egentlig ble sagt.

Mindre samrøre
I tillegg til å tvile på at det var dødsstraff som ble tatt opp av Hydro og Statoil før Johansens reise til Iran, mener Heradstveit at Statoil og Hydro i mindre grad enn tidligere samrører med UD for å få innpass i Iran.

- Hovedanliggende til oljeselskapene er at Utenriksdepartementet ikke legger seg opp i selskapenes investeringer. Og derfor ville det vært veldig dumt av selskapene å komme med kritikk av løpende norsk utenrikspolitikk, sier Heradstveit.

- I Iran er dessuten Statoil og Hydro kommet lenger i prosessen. De vet kanskje mer om hva som foregår i Iran enn UD, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.