- Dette gir oss reserver i lang tid fremover. Det styrker produksjonen etter 2010. Det er et strategisk viktig grep, sier Rannveig Stangeland, Statoils informasjonsdirektør for internasjonal utvikling.

I følge børsmeldingen er utvinnbare reserver i oljesandlisensene som Statoil nå overtar på omlag 2,2 milliarder fat olje.

- Det er en oppside i de reserveanslagene som ligger til grunn. Det baserer vi på at det er store uutforskede områder, sier Stangeland.

Politisk stabilt
  Analytikere uttaler at Canada er interessant på grunn av politisk stabilitet.

Les mer: - Viktig for Statoils vekst

Stangeland bekrefter at det er en viktig del av strategien.

- Ja, det er viktig for oss å sikre oss reserver i Oecd, og i områder med stabile rammevilkår. Det er en del av grunnen til hvorfor vi mener denne avtalen er viktig og god, sier Stangeland.

Kostbar utvinning
Det er svært kostbart å utvinne oljesand, noe som betyr at oljeprisen må holde seg høy for at Statoil skal tjene penger på produksjonen i Alberta.

Typisk Break Even for oljesandprosjekter er ifølge Statoil 40 dollar fatet. Statoil går dermed over sin egentlige maksgrense i oppkjøpet.

Les mer: Avhengig av høy oljepris

- Velkommen til Saudi-Canadia

- Betyr dette oppkjøpet at dere ser annerledes på den langsiktige oljeprisutviklingen enn dere har gjort hittil?

- Vi går aldri ut med hva vi tror om prisen. Men dette kjøpet betyr ikke at vi har endret syn. Det viktige med dette oppkjøpet er at det sikrer langsiktig produksjon og at det ligger mange muligheter i området. Prisen blir bare en faktor i totaliteten, sier Stangeland.

  Miljøbevegelsen er bortimot i harnisk over dagens Statoil-handel.

Les: - Oljesand er virkelig stygt

- Oljesand er også tungolje
- Dere skriver i børsmeldingen at dere vil bruke erf#229 og teknologi opparbeidet gjennom lang tid, men er det egentlig så mye likt med utvinning i Nordsjøen og i oljesand i Canada?

- Vi har erf#229 fra tungoljeprosjekter i Venezuela. Oljesand er også tungolje. Når vi skal utvikle oljesand skiller det seg fra norsk sokkel, men vi bringer med oss kunnskap om økt utvinning fra reservene og utvikling av reservoarene. Vi kan bidra konstruktivt til å utvikle oljefeltene i Canada, sier Stangeland.

- Har selskapet dere kjøper spesialteknologi for oljesand?

- Dette selskapet har rundt 90 ansatte og de innehar en verdifull kompetanse som vi vil bygge videre på i tillegg til å bruke vår teknologibase.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.