Det er en svært fornøyd analytiker som kan konstatere at spådommen hans fra ifjor sommer har slått til.

Les her: Statoil med storkjøp

Tønnesen, som er analytiker i DnB NOR Markets, var i Canada i juni i 2006 og besøkte oljesand-områdene der. Han skrev analysen "Velkommen til Saudi-Canadia" da han kom hjem.

Strategisk viktig
Han skrev da at han ikke ville bli overrasket dersom man så at Statoil og Hydro snart deltok i dette viktige området.

- Jeg har spådd dette lenge, sier Tønnesen til DN Energi.

Han mener det er strategisk viktig for Statoil å etablere seg i et område der produksjonen av tungolje er ventet å tredoble seg de neste ti årene.

- Det er et veldig bra strategisk steg. Det er store og kjente ressurser i et politisk stabilt land nær verdens største oljemarked, sier han.

Kostnad største hindring
Man får lavere risiko fordi man vet hvor mye olje som finnes i bakken, og på den måten er det kostnaden med å få ut oljen som er den største hindringen, ikke å finne ut om den er der.

- Fordi det er kjente ressurser er det mer et ingeniørproblem enn et geologisk problem, sier Tønnesen.

"Going rate"
Statoil betaler rundt en kanadisk dollar fatet for selskapet, når det betaler 2,2 milliarder kanadiske dollar for rundt 2,2 milliarder fat utvinnbare ressurser.

- En canadisk dollar fatet i reserver er en slags "going rate" der borte nå. Den har vært oppe i 1,3 dollar, men den er nå nede i en dollar på grunn av høyere kostnader, sier Tønnesen.

- Prisen er fair, legger han til.

Har erf#229
Statoil har tungoljeerf#229 fra Sincor-prosjektet i Venezuela, og utsikter til en langsiktig ressursbase er attraktivt for et ekspansivt oljeselskap som Statoil, mener analytikeren.

Tønnesen tror at oljesandområdene vil få mer og mer oppmerksomhet, og mener tungoljeressursene i Canada er de mest attraktive.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.