Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Advarer mot Statoil-skandale

Cicero-forsker tror regjeringsmedlemmer krymper seg av nyheten om Statoils oppkjøp av oljesand.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statoil varslet i dag morges oppkjøp av et stort oljesandfelt i Canada. Oppkjøpet er et av de største i Statoils historie og oljesand er omstridt på grunn av miljøkonsekvensene.

- Dersom Statoil ikke legger frem plan for rensing er det en skandale. Det eneste som kan forsvare en slik utvikling er rensing, sier Knut Alfsen, forskningsjef i SSB og tilknyttet miljøforskningsinstituttet Civero ved Universitetet i Oslo.

- Jeg hadde forventet dette fra Exxon, men ikke fra Statoil, legger han til.

Ingen plan, ingen løfter
Foreløpig har Statoil ingen planer for rensing.

- Det er veldig tidlig i prosessen. Foreløpig holder vi på med planer for utbyggingen. Men Statoil tar med seg teknologierf#229ene fra fra norsk sokkel og erf#229ene med tungolje fra Venezuela. Og så er det alltid slik at Statoil vil finne løsninger som skader miljøet på minst mulig måte, sier Rannveig Stangeland til DN Energi.

- Har dere rensing på plass i tungoljeutvinningen i Venezuela?

- Nei, det har vi ikke, sier Stangeland.

Les også: - Sikrer langsiktig produksjon

Noe av det verste
- Klimautfordringen er avhengig av at vi kutter i kullbruken og holder ukonvensjonelle oljeresursser unna. Dette fordi ukonvensjonell olje krever så mye energi for å flyte som konvensjonell olje, sier Alfsen, og fortsetter:

- Det er et paradoks at høy oljepris gjør det lønnsomt å utvinne denne oljen. Fra et miljøperspektiv er vi jo glade for høy oljepris, fordi det motiverer til bruk av alternativ energi, sier Alfsen.

- Er det et rart tidspunkt, klimaspørsmålet og regjeringens mål om CO2-kutt tatt i betraktning?

- Jeg kan ikke forstå annet enn at det vil bli oppfattet som en provokasjon av noen i regjeringen, så får vi se hva de gjør i generalforsamlingen.... Men erf#229ene hittil er at regjeringen holder seg langt unna Statoils investeringer, sier Knut Alfsen.

CO2-lagringsteknologien som utvikles for norske gasskraftverk bør ifølge Alfsen med enkelhet kunne benyttes for energiproduksjonen for oljeutvinningen i Canada.