DNtv: Se video-intervju med utenriksminster Jonas Gahr Støre etter møtet med Iran.

Den iranske utenriksministeren er i Oslo og har truffet både olje- og energiministeren og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Sissel Edvardsen videreformidler Enoksens inntrykk fra møtet med den iranske utenriksministeren tirsdag morgen.

- Godt rykte
- Manouchehr Mottaki sa at norske selskaper har godt rykte i Iran, forteller Sissel Edvardsen, informasjonssjef for Odd Roger Enoksen.

Det spørs om han fikk et "takk i like måte" til svar:

Statoil er dømt for- og har innrømmet korrupsjon på høyt plan i Iran, og har betalt 20 millioner kroner i bot. Både Statoil og Hydro har betydelige interesser i Iran, men ingen av dem kan vise til stor suksess i landet. Statoil måttet skrive ned sine investeringer i gassutbyggingen South Pars med 2,2 milliarder kroner og Hydro er i knallharde forhandlinger for å få noe ut av funnene de har gjort.

Ingen tok opp korrupsjon
DN Energi har tidligere intervjuet NUPI-forsker Daniel Heradstveit om problemene i Iran. Han mener krav til skjerping av menneskerrettigheter preller av, mens spørsmål om korrupsjon opprører.

Les mer: Olje viktigere enn korrupsjon

- Ble korrupsjon tatt opp på møtet?

- Utfra det jeg har hørt, så ble det ikke det. Det er kanskje mer naturlig at UD gjør det, sier Edvardsen.

- Ble det stilt andre vilkår til norske selskapers videre engasjement i Iran?

- Det er kommersielle spørsmål. Vi gjør ikke det, sier Edvardsen.

- Man kunne stilt krav om deltagelse i programmet Olje for utvikling, for eksempel?

- Ja, det er et program vi har sammen med UD. Jeg tror de hadde mer tid til å diskutere slike saker. Enoksen og Mottaki hadde bare en knapp time, sier Edvardsen.

- Usikkert klima
Hovedtema var norske selskapers investeringer i Iran. Iran er avhengig av utenlandske investeringer, men blant annen konflikten om atomkraft skremmer mange fra å investere.

- Iran ønsker å videreføre og øke samarbeidet med norske selskaper. Enoksen viste på sin side til potensialet til Iran som oljenasjon.

- Men Enoksen sa også at norske selskaper finner det krevende å operere i Iran på grunn av usikkerheten i forretningsklimaet knyttet til kjernekraftspørsmålet. Han sa at det ville være positivt for forretningsklimaet om om denne usikkerheten ble redusert, forteller Edvardsen.

Hydro har klaget over at forhandlingene de har med iranske myndigheter blir forpurret av vestlige sanksjoner.

Demonstrasjoner utenfor
Også mulighetene til å stille krav til HMS ble diskutert i møtet, som skal ha vært holdt i en åpen tone. Det var to store delegasjoner som møtte hverandre. Enoksen hadde med seg representanter fra de to departementsavdelingene Olje og gass og Teknologi og internasjonalisering.

Demonstrasjonene utenfor UD skal ikke ha blitt tema. Demonstrantene gjør oppmerksomme på at Iran anklages for grove brudd på menneskerretighetene.

Les mer: Diskuterte olje med Iran

Iran er underlagt et strengt sjiamuslimsk prestestyre. USA ønsker å fjerne regimet og påstår at det støtter terror. Iran kan nå også bli gjenstand for FN-sanksjoner på grunn av landets atomambisjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.