Statoil og Gazprom Neft har etablert en arbeidsgruppe som skal evaluere mulige felles oljeprosjekter innen leting og produksjon i Russland og andre steder.

Avtalen bringer neppe Statoil nærmere en samarbeidsavtale for det enorme gassprosjektet Shtokman i Barentshavet. Gazprom Neft er nemlig det Gazprom-selskapet som er store på olje, ikke gass. Selskapet het tidligere Sibneft og er en stor oljeprodusent i Sibir. Selskapet er nok mest kjent for å være oljeselskapet som Chelsea-eier Roman Abramovich tjente seg søkkrik på.

– Intensjonsavtalen med Gazprom Neft – et av Russlands ledende oljeselskaper – er en viktig byggestein i vårt arbeid med å søke muligheter innen leting og produksjon også andre steder enn i Russland, sier Kristoffer Marø, direktør for Statoil Russland.

Sibir
- Gazprom Neft har hovedsakelig produksjon fra oljefelt i vestlige Sibir, bekrefter informasjonssjef Rannveig Stangeland overfor DN Energi.

- Så er Sibir et nytt satsingsområde for Statoil?

- På dette tidspunktet ønsker vi ikke å være konkrete på hva vi skal se nærmere på. Det vil vi komme tilbake til når vi får til noe.

- Russland-direktør Kristoffer Marø sier at avtalen mellom Statoil og Gazprom Neft også legger grunnlag for samarbeid andre steder enn i Russland. Hvilke land eller områder er dette?

- Det må vi også komme tilbake til når vi har noe mer konkret, sier Stangeland.

Utveksle ekspertise
Russland-sjef Kristoffer Marø mener Statoil og Gazprom Neft passer godt sammen.

– Statoil og Gazprom Neft har teknologier og operasjonell erf#229 som utfyller hverandre. Vi tar sikte på å bygge videre på intensjonsavtalen mellom selskapene for å realisere konkrete forretningsmuligheter i Russland og andre steder.

Marø understreker at Statoils viktigste bidrag i samarbeidet er selskapets ledende teknologi for produksjon til havs, spesielt innen områdene leting, feltutvikling i arktiske områder og erf#229er fra Snøhvit i Barentshavet – verdens nordligste LNG-prosjekt.

– Samarbeid mellom Gazprom Neft og Statoil gir selskapene en mulighet til å utveksle ekspertise innen oljeleting og produksjonsområder, samt integrere innsats fra begge selskaper for oppnå best mulig resultater av arbeidet, sier Alexander Dyukov.

Alle energi-saker på DN.no finner du på nettstedet DN Energi. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.