Nordpolen skjuler trolig et skattekammer av olje og kostbare mineraler, men det er ikke sikkert den kan hentes opp - selv om isen ser ut til å smelte, skriver Aftenposten. Professor Olav Nordheim mener et klondyke likevel er lite sannsynlig.

- Husk at isen i det sentrale nordpolbassenget vil gjøre det utilgjengelig i den lange mørke polarvinteren, med opptil 20-30 meter skruis. Bare fire-fem måneder om sommeren vil det være åpent hav. Og vi snakker fortsatt om flere tiår inn i fremtiden, sier poleksperten til Aftenposten.

På Nordpolen er det målt havdyp på 4087 meter.

Kappløpet om ressursene i Arktis er i gang for fullt. I 2001 hevdet russerne å ha plantet et flagg i havbunnen under Nordpolen, og satte igang en prosess i både Danmark og Canada om å finne bevis for en utvidet kontinentalsokkel. Russland og Danmark hevder rett på et stort område. Begrunnelsen er at fjellkjeden Lomonsov-ryggen går mellom Grønland og Sibir. Canada gjør også krav på et stort område og har lansert planene om to militærbaser i kanadisk arktis.

Det er til slutt FNs kontinentalsokkelkommisjon som skal avgjøre hvem som har rett på hva, men kommisjonen har ingen domstol-makt, så det kan bli endeløse forhandlinger eller åpen konflikt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.