Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

LUIS ENRIQUE ASCUI, Upstream
LUIS ENRIQUE ASCUI, Upstream les mer

no_topic

Oljeprismysteriet

Oljetilbudet er høyt og veksten i USA flater ut. Så hva presser prisene opp mot 80 dollar fatet?

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Hva driver den amerikanske oljeprisen, WTI, opp mot rekordhøye 80 dollar fatet?, spør CNN Money.

Noen kortsiktige faktorer er lette å se. For det første har oljelagrene falt, produksjon av 200.000 fat fra en rørledning i Alaska er stengt ned og det brygger opp til storm i Atlanterhavet.

Men samtidig er oljelagrene fortsatt over snittet hittil i år, og USA har sett en rekke svake makrotall de seneste ukene. Noen av dem så svake at nesten samtlige analytikere venter at den amerikanske sentralbanken kommer til å kutte renten på rentemøtet neste tirsdag.

Legger man til at kjøresesong i USA nå går mot slutten, kan det se ut som et mysterium hvorfor oljeprisen idag er åtte ganger høyere enn på slutten av 1990-tallet.

Fundamentale drivere
Ifølge ekspertene skyldes de høye prisene de fundamentale forholdene i bransjen.

For det første kan man se på lagrene. Lagertallene falt 7,1 millioner fat forrige uke, og det har vært bekymring for at Opecs produksjonskutt fra tidligere i år og økende oljeetterspørsel har tømt lagrene verden over.

Selv om lagrene nå er over årssnittet, er de fortsatt under lagrene i fjor. I tillegg ser man at det faktisk er den kommende vintersesongen som vanligvis opplever den største etterspørselen etter olje på grunn av oppvarming.

Ikke villt høye
- Oljelagrene er ikke villt høye lenger. I tillegg er oppvarmingssesongen foran oss, sier analytiker Antoine Halff i energianalysebyrået Fimat i New York til CNN Money.

En annen faktor som driver opp prisene er fornyet tillit til at de økononimiske markedene har stabilisert seg etter uroen i kredittmarkedene i august.

- Basert på økonomien, tror jeg at etterspørselsveksten kommer til å være lavere enn folk tror, sier Halff, som venter at oljeprisen vil ligge på 73 dollar fatet i fjerde kvartal.

Ikke bare USA
Til slutt er det heller ikke slik at USA er alene om å påvirke oljeprisen.

- Olje er et globalt marked, og vi har fortsatt sterk vekst i utlandet, sier Brian Hicks i Global Resources Fund i U.S. Global Investors.

Han trekker i tillegg frem en fallende dollarkurs, som oljeprisen er oppgitt i, har presset prisene opp.