- Dette er "mother of all projects", mener Lund.

I dag fikk han bekreftet at StatoilHydro får 24 prosents eierandel i selskapet som skal stå for planlegging, finansiering og utbygging av nødvendig infrastruktur for første fase av det enorme Shtokman-prosjektet.

StatoilHydro-sjefen deltok på en pressekonferanse i StatoilHydros lokaler i Oslo via videolink fra Moskva torsdag ettermiddag.

Les også:Her er Helge Lunds Shtokman-plan

En impuls
Statoil-sjefen understreket ved flere anledninger at avtalen med Gazprom er en rammeavtale og at den endelige investeringsbeslutningen vil bli tatt i 2009.

- Selskapene som nå utgjør StatoilHydro har aldri skygget unna utfordringer. Det kommer vi til å opprettholde fremover også.

Han mener gigantprosjektet har en betydelig samfunnsmessig betydning og tror det kan bli en viktig impuls for forholdet mellom Norge og Russland.

Se video om Shtokman-avtalen:
Tore Torvund og Åslaug Haga gir håp for leverandørene
Statsminister Stoltenberg om Shtokman-avtalen

Bokføring
Et spørsmål mange har stilt i dag er om StatoilHydro vil få mulighet til å bokføre reservene på Shtokman.

Tidligere har den russiske avisen Kommersant hevdet at Total vil kunne regnskapsføre sin andel av reservene.

- I dag, gitt at vi har en rammeavtale, kan vi ikke konkludere om dette gir oss bokføring av reservene, sa Lund til pressekorpset.

StatoilHydro-sjefen understreket også at det viktigste for selskapet er å skape et lønnsomt prosjekt som skaper verdier for aksjonærene.

- Etter mange år har jeg lært meg at det er klokt å ikke kommentere på det andre selskaper sier, sa Lund.

God tone
Forhandlingene med Gazprom har vært gjennomført med en god tone, både på ledelsesnivå, men også på teknologi- og prosjektnivå, opplyste Lund.

Han la også vekt på at kvaliteten og interessen på myndighetsnivå har vært viktig.

Lund avviste at selskapet har byttet bort eiendeler, som for eksempel interesser i egne felt.

- Det har ikke vært tema for diskusjonen, sa Lund.

Større og sterkere
Han mener fusjonen mellom Statoil og Hydro har gjort betingelsene for å få i land en avtale med Gazprom bedre.

- For norske myndigheter har det nok vært enklere å støtte det, tror Lund.

Han mener det viktigste er at det sammenslåtte selskapet fremstår som sterkere og at størrelsen gjør at selskapet kan ta en større andel i prosjektet.

Alle nyheter om olje-Norge finner du på DN Energi. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.