Nupi-forsker og Russland-ekspert Indra Øverland har tidligere advart mot farene med et storslått og politisert samarbeid mellom Norge og Russland på Shotkman.

Nå er lederen for Energiprogrammet glad på Statoils vegne. Øverland mener StatoilHydros partnerskap på Shtokman-prosjektet er positivt for Norges relasjon til Russland.

- Det er fantastisk! Dette er veldig positivt for samarbeidet mellom Norge og Russland, det er positivt for utvikling av nordområdene og det er en fjær i hatten for de i Statoil og Hydro som har jobbet med dette, sier han til DN.no.

Øverland beskriver Shtokman-utbyggingen i Barentshavet som et stort industrielt prosjekt med veldig høy risiko.

- Dette er et prosjekt som har mye høyere risiko enn for eksempel Snøhvit og Mongstad. Og se hvor forsinket de ble på Snøhvit. Shtokman er av en helt annen størrelse og grad av risiko. Selv om det gir et stort push fremover i samarbeidet mellom Russland og Norge kan det ligge potensielle farer mellom de to landene dersom det for eksempel blir store kostnadsoverskridelser eller miljøproblemer, sier han.

- Jeg kaller det toveis smittefare. Hvis det blir et problem på Shtokman kan russiske myndigheter ønske å straffe Norge eller en av sidene kan ta igjen ved å gjøre noe negativt i Shtokman-prosjektet. Det betyr ikke at vi ikke bør involvere oss på Shtokman, men at det er veldig viktig at Norge og StatoilHydro er klar over faremomentene, legger Øverland til.

Hvis StatoilHydro har gitt bort eierandeler i Snøhvit-feltet eller Ormen Lange til operatøren Gazprom for å få innpass på Shtokman, mener Øverland StatoilHydro har senket risikoen for problemer.

- Hvis man bytter for eksempel Snøhvit- mot Shtokman-andeler senkes risikoen. Akkurat som en norsk aktør tar en risiko ved å eie noe på russisk side, får da Russland risiko på norsk sokkel. Jo mer gjensidig avhengighet det er, jo bedre, mener Nupi-eksperten.

Se video om Shtokman-avtalen:
Tore Torvund og Åslaug Haga gir håp for leverandørene
Statsminister Stoltenberg om Shtokman-avtalen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.