StatoilHydro forteller mer om selskapets planer rundt Shtokman-prosjektet etter at de torsdag ble tildelt en 24 prosent eierandel i selskapet Shtokman Development Company.

Les også: StatoilHydro er Shtokman-partner

Shtokman Development Company som Statoil nå blir medeier i vil være ansvarlig for planlegging, finansiering og utbygging av nødvendig infrastruktur for første fase av Shtokman, opplyser StatoilHydro i en børsmelding.

Se video om Shtokman-avtalen:
Tore Torvund og Åslaug Haga gir håp for leverandørene
Statsminister Stoltenberg om Shtokman-avtalen

Selskapet vil eie infrastrukturen i 25 år fra oppstart av kommersiell produksjon av det enorme gassfeltet i Barentshavet. Dette inkluderer offshore installasjoner, rørledning til land og prosesseringsanleggene for både flytende naturgass (LNG) og rørgass.

Investerer lite nå
Gjennomføringen av prosjektet er avhengig av endelig investeringsbeslutning som forventes tatt i andre halvdel av 2009, opplyser Statoil.

Planleggingsfasen av prosjektet har til hensikt å etablere et teknisk og kommersielt grunnlag for den endelige investeringsbeslutningen som etter planen skal fattes i andre halvdel av 2009. Frem til endelig investeringsbeslutning vil StatoilHydros finansielle eksponering være begrenset til selskapets andeler av kostnadene for planlegging og studier, skriver StatoilHydro i en børsmelding.

- Avtalen gir StatoilHydro en mulighet til å delta i første fase av Shtokman-prosjektet. Vi ser frem til å samarbeide med Gazprom og Total for å realisere et prosjekt som vil være med på å flytte grenser, sier Helge Lund, konsernsjef i StatoilHydro.

Gir vekstmuligheter
- Vår teknologi, industrielle erf#229 og kompetanse fra store offshoreutbygginger kan skape langsiktige vekstmuligheter for oss i Russland. Vi tror Shtokman kan være en katalysator for å utvikle og ta i bruk teknologi som muliggjør effektive og miljømessig sikre operasjoner i krevende klimatiske omgivelser, sier Lund.

Gazprom-topp Alexei Miller legger vekt på StatoilHydros arktiske erf#229er.

- Avtalen som er signert i dag, åpner et nytt kapittel i vårt samarbeid med det sammenslåtte selskapet StatoilHydro. Gazprom har enorme gassreserver i Barentshavet, mens våre partnere i Norge har god erf#229 med produksjon og transport av gass i krevende arktiske omgivelser. Vår felles innsats vil være nøkkelen til suksess i nordområdene, sier Gazproms styreformann Alexei Miller.

Alle nyheter om olje-Norge finner du på DN Energi. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.