Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

no_topic

En kilevink til miljøbevegelsen

Statssekretær Liv Monica Stubholt i Olje- og energidepartementet mener miljøbevegelsen er usolidarisk.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Bergen (DN.no): Da Stubholt, som er relativt fersk i Olje- og energidepartementet (OED) talte til oljebransjen på StatoilHydros årlige energiseminar i Bergen sparket hun i flere retninger. Verst gikk det ut over deler av miljøbevegelsen.

Bærekraftig
For Stubholt er det viktig at man børster støv av Gro Harlem Brundtlands visjon om bærekraftig utvikling. Stubholt mener fortsatt utvinning av olje- og gassressurser på norsk sokkel er en del av denne visjonen

.- Energi er nødvendig hvis vi skal jevne ut forskjellen mellom fattig og rik. Vi må komme oss forbi ambivalensen rundt fossilt brensel, sier Stubholt, som minner om at når man setter i gang gasskraftverk i Norge så erstatter man kullkraft andre steder som slipper ut langt mer CO2.

- Fossilt brensel er nødvendig for denne utviklingen.

Kvantesprang
Til DN.no utdyper etter innlegget at den delen av miljøbevegelsen som tar til orde for en nedstenging av sokkelen er av den ekstreme varianten.

- Det er uhistorisk og usolidarisk hvis man ser på energietterspørselen i verden. Dessuten er det tilbakeskuende. De tror ikke det er mulig å få til det teknologiske kvantespranget vi stimulerer til, sier statssekretæren. Kvantespranget er ambisjonen om fullskala CO2-rensing på gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad.

Tidsklemme?
Flere ganger under innlegget kommer hun inn på at regjeringens ambisjoner langt fra er endret. Men hun medgir at tidsplanen kan bli vanskelig.

- Vi har klare rammer for regjeringens arbeid, men samtidig er jeg enig om at det er amibiøst på tid, sier Stubholt.

Hun forteller at hun og olje- og energiminister Åslaug Haga samme kveld står på farten til Brussel for å snakke om rammeverket rundt statens økonomisk involvering i CO2-rensingen. Der skal de møte med energikommisær Piebalgs og kommisæren for konkurranse og statstøtte. Det er ikke nok i seg selv at regjeringen ønsker å bidra med midler, støtten må også være lovlig innenfor EØS-avtalen.

Tekno-eksport
Stubholt mener også miljøbevegelsen forenkler når den later som man allerede i dag har teknologien som skal sørge for en mer miljøvennlig utnyttelse av petroleumsressursene.

- Fangst og lagring har stort potensiale, men jeg understreker at det kun er et potensiale. Det kan ikke pakkes ned og sende der man kan trenge det, det er ikke tilfellet, sier Stubholt som også har ambisjoner om at norsk teknologi på området skal kunne eksporteres til andre deler av verden.

- Det er på fangsten utfordringen ligger. Det må være kostnadseffektivt. Vi lykkes ikke hvis det blir veldig dyrt. Det vil være en lite solidarisk løsning, sier hun og legger til at det er viktig at Norge holder koken oppe lenge nok til at det blir prismessig gunstig nok for andre.