Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Ole Magnus Storberget
Ole Magnus Storberget les mer

no_topic

Tapte første Shtokman-runde

Selskapet som står for fase én av Shtokman-utbyggingen blir registrert i Sveits, mot StatoilHydros vilje, skriver den russiske avisen Kommersant.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Sveits er Gazproms førstevalg, mens den russiske gassgigantens partnere StatoilHydro og franske Total ønsker at selskapet Shtokman Development Company skal registreres i Nederland, ifølge den russiske finansavisen.

Shtokman Development Company vil bli registrert som et eget selskap innen 20. desember, ifølge kilder i Gazproms nyhetstjeneste. Da skal også selskapets styringsgruppe være klar.

– Etablering pågår
StatoilHydro ønsker ikke å kommentere datoen for etableringen av Shtokman Development Company. Det norske selskapet vil heller ikke si i hvilket land StatoilHydro helst ser at Shtokman-selskapet registreres.

– Dette er en del av arbeidet hvor vi ikke ønsker å gå i detaljer, sier informasjonssjef for den internasjonale virksomheten i StatoilHydro, Kjersti Tvedt Morstøl, til NTB.

Gazprom har en 51 prosents eierandel i det gigantiske gassfeltet Shtokman i Barentshavet. StatoilHydro har 24 prosent, mens Total eier 25 prosent. Shtokman Development Company er første skritt på den lange veien mot gassproduksjon for de tre selskapene.

– Arbeidet med å etablere selskapet pågår. Derfor har vi ingen ytterligere kommentarer nå, sier Tvedt Morstøl.

–240 milliarder
Gazprom ønsker å registrere Shtokman Development Company, som står for den første fasen av utbyggingen, i Sveits fordi flere andre Gazprom-kontrollerte selskaper er registrert i samme land, opplyser Gazprom-kilder til Kommersant. Rosukrenergo og Nord Sream er blant Gazprom-kontrollerte selskaper i Sveits.

Gazproms ledelse har regnet ut at det totale budsjettet for Shtokman-prosjektet blir på rundt 240 milliarder kroner, men advarer om at beløpet kan bli langt høyere innen 2020, skriver den russiske avisen.

Prosjektet skal iverksettes i tre faser, med en mulig fjerde fase. Gassproduksjonen for hver fase beregnes til 23,5 milliarder kubikkmeter gass i året, skriver Kommersant.

Shtokman Development Company skal i 25 år eie konstruksjonene selskapet bygger og vil få inntekter fra utleie av disse når utvinning og produksjon av gass kommer i gang. (©NTB)