Under Strategikonferansen i Stavanger i dag uttalte flere representanter for oljeindustrien at de forventer oljeleting i Nordområdene. Stein Lier Hansen fra NHO-foreningen Norsk Industri og Johan Petter Barlindhaug uttalte at det var uklokt å gå inn for venting fordi noen andre vil ta saken i egne hender.

Les mer: - Ufattelig naivt og - Nordland åpnes for oljeproduksjon

- Dette er åpenbart ønsketenkning fra oljebransjen, sier Elisabeth Sæther, olje og gassansvarlig i Bellona.

- Helt bakvendt
De to industrirepresentantene mener det er viktig for Norge å sette standarder for hvordan utvinningen skal skje gjennom teknologiutvikling og for geopolitiske forhold.

Bellona bestrider grunnlaget for et slikt utsagn:

- Barlindhaug og Lier Hansen hevder at alle petroleumsresursser vil bli tatt opp før eller siden. Da vil Bellona minne om at skal vi bekjempe farlige klimaendringer, må verden ha redusert sine klimagassutslipp med 85 prosent innen 2050. Dermed er det helt bakvendt å tenke seg en utvinning av resursser i Barentshavet Nord og Arktis som uansett ligger langt frem i tid. Innen den tid kommer må verden i stor grad være uavhengig av olje, og på vei mot et nullutslippssamfunn, sier Sæther.

- Feil om Russland
Sæther mener det er feil å påberope seg miljøtanker når man ønsker oljeleting i nord.

- Dette er ikke ambisjoner om å løse klimakrisen, sier Sæther, og fortsetter.

- Norge blir ingen miljøpådriver internasjonalt ved å bidra til forurensende oljevirksomhet i sårbare havområder. Hvis Norge utvinner olje i sin del av Barentshavet vil det bidra til å øke forurensningen.

I tillegg hviler Lier Hansen og Barlindhaug en del av argumentet sitt på at russerne er kommet i gang. Dette mener Bellona er tull.

- Russerne er ikke ”godt i gang” på sin side av Barentshavet. Det eksisterer per i dag ingen offshoreproduksjon der. Shtokman er det eneste prosjektet som er diskutert, her skal man ta endelig beslutning i 2009. I motsetning til Norge har Russland fortsatt flere resursser på land som er langt billigere å ta opp enn de i arktiske havområder. De har derfor ikke et hardkjør mot Barentshavet, hevder Sæther.

Les mer om det som skjedde under Strategikonferansen i Stavanger:

<b>Kostbart å ikke rense oljesand</b>

<b>Grubler over Shtokman-utbygging</b>

<b>Borebyll for StatoilHydro</b>

<b>Lover teknologi-revolusjon i Norge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.