DNO-aksjen steg markert på Oslo Børs fredag etter at en talsmann for det irakiske oljedepartementet i Bagdad skal ha uttalt at det er initiell enighet om eksport fra blant annet DNOs Tawke-feltet i de kurdiske områdene.

Aksjen hoppet 30 prosent, men falt relativt raskt tilbake til 15 prosents stigning. Markedet reagerer på meldinger, enten de er bekreftet eller ikke, og det har fredag skapt økt prising av selskapet.

Les saken her:DNO-aksjen i været

Ubekreftede meldinger påvirker kursene
Analytiker Marius Gaard i Carnegie tror at reaksjonen kommer til å dabbe dersom det ikke kommer en bekreftelse fra DNO selv.

- Rapportene fra Irak inneholder ofte ubekreftede meldinger som aksjekursene reagerer kraftig på. Men så lenge dette ikke følges av bekreftelse fra enten regjeringen eller DNO selv, vil virkningen avta. Og DNO kommer neppe med en melding før noe er helt sikker, sier han til DN Energi.

Tror på eksport
Analytiker i Fondsfinans, Carl Christian Bakke, bryr seg mindre om markedets reaksjoner på børsen i dag. Han har tro på en eksportløsning, men at det store spørsmålet blir prisen DNO må betale til eierne av rørledningen de ønsker å koble seg til.

- Dette går på om DNOs olje blir eksportert eller ikke. Samtaler mellom kurderne og Bagdad, tilsier at olje fra Tawke-feltet blir eksportert, og det legger vi også til grunn, sier han til DN Energi.

Han mener at det er "overveiende sannsynlig" at oljen blir transportert ut av landet til våren.

- Den irakiske økonomen har blitt svekket av et fall i oljeprisen, så dette er kjærkomne penger for Baghdad. Alt tyder på at dette kommer, sier Bakke.

Bakke støtter imidlertid Gaard i at det viktige nå er hvor mye det kommer til å koste.

- Det er fare for at oppnådd oljepris blir relativt lavere enn internasjonale prisnivåer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.