Det norske sendte mandag ut en omfattende statusrapport for Fulla-prospektet i Nordsjøen. Fulla er et prospekt ved Lille-Frigg-feltet hvor StatoilHydro er operatør og Det norske har en eierandel på 15 prosent.

Ved en feil ble den omfattende rapporten ikke bare sendt internt til Det norske-ansatte, men også til alle oljeselskapets kontakter i pressen.

- Vi beklager sterkt at intern informasjon som dette har kommet på avveie, sier kommunikasjonssjef Torgeir Anda i Det norske til DN.no.

Han opplyser at selskapet vil komme med en melding i 16-tiden der de beklager det inntrufne. Anda sier at tabben ikke vil få konsekvenser for vedkommende som sendte ut e-posten.

Kan være stor-funn
Rapporten er spekket med tunge faguttrykk. DN Energi har derfor forelagt rapporten til en geolog. Han peker på enkelte punkter i oppsummeringen av Fulla-boringen han synes er ekstra spennende.

Det mest overraskende i rapporten er at det nevnes en mulig olje- og gasskolonne på 208 meter. "Dersom vi har vertikal kommunikasjon i hele Brent (som på Lille-Frigg) (...) så kan vi tenke oss en preliminær HC-kolonne-mulighet på 208m. Men dette er foreløpig teoretisk og på ’tynt’ grunnlag.", står det i rapporten.

En hydrokarbon-kolonne på 208 meter får geologen til å sperre opp øynene. Det er så stort at han ikke helt tror på det.

- En kolonne med 208 meter vertikalt dyp er veldig mye, jeg vil nesten si at det har jeg ingen tro på, det kan eventuelt være snakk om flere reservoarer. Og det står jo i rapporten at dette er usikkert, sier geologen som ønsker å være anonym.

I rapporten fremgår det at StatoilHydro har påbegynt kjernetagning i brønnen.

- Dette er et godt tegn, kjernetagning gjør man ikke uten videre fordi det er dyrt og kjernetagning på 4000 meters dyp er jo i området hvor man kan finne olje og gass, sier han.

I rapporten fremgår det også at StatoilHydro har funnet "høye resistiviteter".

- Høy resistivitet er typisk hydrokarboner. Det omvendte er høy konjunktivitet og indikerer som regel vann. Det er for eksempel ved å måle resistiviteten at Emgs finner olje, forklarer geologen til DN Energi.

Børspause
Oslo Børs valgte å stanse handelen i Det Norske etter at DN.no stilte spørsmål til børsens presseavdeling om rapporten.

- Oslo Børs har valgt å innføre pause i aksjen på bakgrunn av e-posten som er distribuert til pressen, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til DN.no.

Oslo Børs er nå i dialog med Det norske for å få redegjort om innholdet i e-posten er innsideinformasjon eller ikke.

Vedkommende som sendte ut e-posten ønsker ikke å uttale seg, men presiserer at e-posten ble sendt på grunn av en tabbe og at den ikke inneholder endelige konklusjoner.

Ingen kommentar fra StatoilHydro
StatoilHydros pressetalsmann for norsk sokkel, Geir Gjervan vil etter en del betenkningstid ikke kommentere saken.

- Dette er en intern rapport med intern informasjon som er kommet ut. Ut over det har vi ingen kommentar, sier han.

- Det er OD som skal gå ut med informasjon om letebrønner. Og det vil også skje i denne saken.

Da DN Energi ringte var det imidlertid tydelig at lekkasjen av statusrapporten vakte oppsikt. For det er tydlig at det har skjedd en glipp. Gjervan vil heller ikke kommmentere at det ikke bare var informasjon som oljedirektoratet gir ut i rapporten. Blant annet inneholder den detaljerte oversikter over kostnadene ved boringen.

- Vi har ingen kommentar til dette, gjentar Gjervan.

Forventer olje og gass
Boringen av Fulla startet 11. november og var da ventet å ta 80 dager. StatoilHydro er operatør på feltet og Det norske eier 15 prosent av lisensen.

Estimerte reserver i feltet var før boringen satte i gang 63 millioner fat oljeekvivalenter. Det er forventet å finne både olje, gass og kondensat i feltet.

Boringen er gjort av Seadrill-riggen West Alpha. Fulla ligger på 114 meters havdyp ved Lille-Frigg. Den nærmeste plattformen er Heimdal, 36 kilometer unna.

Det norske-aksjen var opp 2,60 prosent til 35,50 kroner før den ble pauset. Omsetningen på 19 millioner kroner er høy for å være denne aksjen.

StatoilHydro eier 50 prosent av prospektet, Svenska Petroleum 25 prosent, Det Norske 15 prosent og Dana Petroleum 10 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.