I morgen og onsdag møtes oljenæring og energipolitikere i Sandefjord til det årlige oljeindustripolitiske seminaret i regi av Norsk Petroleumsforening.

- Dette er det eneste møtestedet der man får en så stor blanding av politikk og næringsliv. Og når det kommer til stykket er det jo politikerne som bestemmer hvordan det skal se ut, sier Per Terje Vold, leder i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Signalene som kommer denne uken er viktigere enn noen gang. Det som står på spilll er de langsiktige rammevilkårene for oljeindustrien - et sentralt begrep i mang en festtale i oljenorge.

Les også: Nå ryker norske oljejobber

Avgjørende år
- Jeg har kalt 2009 og 2010 for et stort veikryss for oljenæringen. Vi har jo hatt noen slike de siste 40 årene. I år er det valgkamp, valg og vi får et nytt storting. Det vil si at vi får nye aktører å forholde oss til samtidig som det skal tas stilling til viktige saker.

- I år kommer forvaltningsplanen for Norskehavet og neste år kommer forvaltningsplanen for nordområdene , sier Vold.

Dette er saker som alle opprinnelig skulle inn i Energimeldingen. Den ble skrinlagt av olje- og energiminister Terje Riis johansen i høst. I stedet blir det nå lagt frem flere enkeltsaker de neste fem månedene.

- Statsråden har lovet at han skal jobbe mye med disse sakene, og forklarte at han prioriterte det fremfor å legge frem en helhetlig energimelding, sier Vold.

Nytt Storting
Neste år er det den helhetlige forvaltningsplanen for nordområdene som skal legges frem. Dette blir under et nytt Storting, og det kan bety andre prioriteringer.

- Jeg forventer jeg å få noen veiskilt å forholde meg til sommeren 2010, sier Vold.

Høyest på ønskelisten står utlysning av nye lete- og utvinningsområder. Som alle i næringen er Vold opptatt av at man til tross for rekordhøy leteaktivitet og høy funnrate, har funnet bare små felt. Funnene holder ikke for å erstatte den oljen som hvert år pumpes opp.

- Hvordan mener du utsiktene til dette er i dagens politiske omgivelser?

- Jeg er optimist. Jeg tror et flertall ønsker å videreføre norsk olje- og gasspolitikk, sier Vold.

Han mener at regnestykket vil vise at det er svært dyrt for AS Norge å si nei til en videre utvinning av det sorte gull.

Frykter ikke SV-motstand
- Jeg tror at når man ser helhetlig på alle spørsmålene rundt oljeindustrien: miljø, verdiskapning, produksjonsfall, sysselsetning og arbeidsplasser og distriktsutvikling, så kommer man til riktig svar. Når det er motkonjunktur ser vi tydeligere styrken ved oljeindustrien, enn i gode tider, sier han.

OLF har tidligere lagt frem undersøkelser som viser at et Norge uten oljeindustrien ville vært svært mye hardere rammet av finanskrisen.

- Er du redd for at SVs motstand mot oljeutvinningen vil skape uro rundt rammebetingelsene?

- Nei. Vi vet hva SV mener. Det er ikke noe nytt. Og det er flertallet i Stortinget som bestemmer. Det er selvfølgelig veldig viktig hvilken innstilling som kommer fra regjeringen, men jeg er ikke noe redd for det, sier Vold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.