Reidar Visser er en av Norges fremste eksperter på de politiske forholdene i Irak, og jobber for Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi). Han mener norske selskaper som går inn og investerer i irakisk olje slik den politiske situasjonen er nå, gjør vondt verre.

DNO International produserer olje i Irak, og StatoilHydro vurderer å gå inn .

-Hvis norske aktører går inn blir de en brikke i det viktige politiske spillet som pågår akkurat nå i Irak, sa Visser under et foredrag på Petroleumsdagen på Universitetet i Oslo torsdag.

- Det DNO holder på med i Irak er en skam for Norge. De støtter et system som er pill råttent. Jeg kan ikke forstå at regjeringen ikke går inn med sterkere signaler til DNO og StatoilHydro om hvordan de skal forholde seg, sier han.

Ustabilt
Visser mener det er et avgjørende behov for politisk reform i Irak, for at regjeringen skal ha støtte i befolkningen fremover. Dersom det blir gjennomført en reform av konstitusjonen fra 2005 kan veien ligge åpen for en fredlig og velstående fremtid i Irak, mener han, men i den fremtidsutsikten er det et stort ”hvis”. Og Visser mener det er mindre sannsynlig med reform dersom utenlandske selskaper påvirker den politiske prosessen med å tilføre penger til regimet.

-Hvis det ikke skjer, og hvis internasjonale selskaper er med å legitimere den styreformen som er gjeldende i dag ved å sørge for at den får inntekter, da kan vi ende opp i forhold som Nigeria , sier han.

DNO legitimerer krav
Han forklarer hvordan det kan skje med et eksempel fra nord-irak, der et flertall av kurderne ønsker seg en føderal stat der Kurdistan har stor grad av uavhengighet, og dessuten strider med andre regioner om Kirkuk-området. Der produserer DNO olje i dag.

Les om utviklingen i DNOs prosjekt her: DNO avviser eksportavtale

- Det som skjer når DNO går inn er at de øker handlingsrommet til kurderne, slik at deres krav blir tøffere og større. Hvis DNO fortsetter å støtte den kurdiske føderale regjeringen, så er det som å helle bensin på et bål, sier han.

Frykter konflikt i sør
Og det samme er tilfelle for StatoilHydro dersom de går inn i Basra i sør, der det meste av den irakiske oljen ligger.

-StatoilHydro vil da forholde seg til den sentrale regjeringen som ikke representerer hele folket slik den fungerer i dag. Hvis selskaper som StatoilHydro går inn nå, forsvinner incentivene for reform. Hvorfor skal de endre noe når økonomien fungerer?, spør Visser.

Og det er da paralellen til Nigeria kommer inn.

- Da vil oljeselskapene støtte en regjering som ikke har støtte i den delen av landet der man utvinner oljen. Det er et reelt sikkerhetspolitisk problem, sier han.

DNO ønsker ikke å kommentere Irak-ekspertens harde dom over DNO.

- Gjennom fire og halvt år har det vært veldig mange meninger, utfall og kommentarer i forhold til dette prosjektet. Vi har valgt å legge oss på en linje hvor vi ikke kan kommentere enkeltutspill. Aksjonærene må være kritiske til kommentarene som kommer - vi opplever mye støtte til prosjektet, at andre har andre meninger og hvilke motiver de har for det, må vi bare registrere, sier DNO-talsmann Ketil Jørgensen i informasjonsbyrået Crux til DN Energi.

Lang, omstridt historie
Hvis StatoilHydro velger å gå inn i Irak er det ikke første gang de forholder seg til omstridte regimer.

Les om StatoiHydros operasjoner i uland her:

StatoilHydro i verstingland

Oljemilliarder på elitekontoer

Og StatoilHydrosjef Helge Lunds syn på saken kan du lese om her:

- Ikke store problemer med signaturbonuser

Visser kristiserer regjeringen for å ikke gi signaler til oljeselskapene. Samtidig har et tverrpolitisk Norge har gjennom utenriksdepartementets program "Olje for utvikling" ambisjon om å hjelpe ressursrike, men fattige land å skape velstandsutvikling av oljerikdommen.

Les om det arbeidet her: - Ulandsolje et dilemma

StatoilHydro har gått ut av Olje for utvikling-samarbeidet på grunn av interessen for Irak: StatoilHydro dropper Irak-hjelp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.