Den franske oljegiganten Total med norsk hovedkontor i Stavanger, har solide og langsiktige vekstambisjoner i Norge. De har store forhåpninger til den 20. lisensrunden, som er planlagt å foreligge i løpet av våren. Selskapet har søkt om nytt leteareal i Barentshavet, der Oljedirektoratet forventer at store deler av norske gjenværende olje- og gassreserver skal finnes.

- Vi er blant de utenlandske selskapene som har vært med siden starten av olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel, og har langsiktige ambisjoner om videre aktivitet og nye operatøroppgaver. I handling må norske myndigheter nå vise at de utenlandske selskapene er ønsket som betydningsfulle aktører i Norge ved å gi tilgang på nytt leteareal, sier informasjonssjefen i Total Norge, Dag Olaf Ringe til DN Energi.

Utlendingene frykter norsk dominans
Ringe vil ikke bekrefte at de frykter StatoilHydros dominerende rolle på norsk sokkel. Han nøyer seg med å si at myndighetene i den kommende lisensrunden må vise oljegigantene at de er velkomne i Norge gjennom å fordele letearealene broderlig mellom de forskjellige selskapene. Andre, som Hans Henrik Ramm, oljeeksperten i Ramm Kommunikasjon, er svært tydelig på at de utenlandske oljegigantene i Norge kan forsvinne om de ikke får tilgang til nordområdene.

Les om det her:- Oljegiganter kan rømme Norge

- Vil satse stort på leting
På spørsmål om Total har søkt om areal i Norskehavet i den 20. lisensrunden, svarer Ringe slik:

- I denne runden har vi har mest forventninger til Barentshavet. Vi er allerede med som partner i Snøhvitfeltet på norsk side og i Shtokman-prosjektet på russisk side, så vi ser med interesse på den norske delen av Barentshavet. Vi vil satse på leting.

Han er opptatt av å få frem at Total har svært langsiktige mål i Norge. Selskapet, som i sin tid opererte det nå nedlagte feltet Frigg i Nordsjøen, har via medeierskap i mange felt en daglig produksjon på 300.000 fat. Det utgjør 14 prosent av Total-gruppens totale produksjon.

Victoria betyr ikke alt
Total er nå i gang med å bore en avgrensningsbrønn på prospektet Victoria i Norskehavet. Victoria er Norges største uutbygde gassfunn, og dersom de har suksess her, kan det bety et nytt feltsenter der også nærliggende funn kan knyttes opp.

Samtidig som det fortsatt gjenstår omfattende arbeid for å avklare om Victoria er drivverdig, vil selskapet satse tungt videre på den norske kontinetalsokkelen..

- Vi er langsiktige i våre planer, sier Ringe.

Petoro følger nøye med på Victoria
Under en pressekonferanse i Stavanger mandag, sa Petoro-sjefen Kjell Pedersen at de følger den pågående boringen av en avgrensningsbrønn på Victoria i Norskehavet med spenning. Det er ikke rart, for Petoro er med som partner i det Shell-opererte funnet Onyx, som befinner seg i noenlunde samme området som Victoria.

Onyx er et av få nye utbygginger som Petoro har på sin prioriteringsliste, og dersom det blir en ny utbygging her, vil det bety titalls av milliarder i investeringer. Det vil da bli aktuelt å bygge et nytt feltsenter, med enten Victoria eller Onyx som senter, og et nytt rørnett fra området til Nordsjøen.

Shell skal i år bore to nye spesielt viktige brønner i Norskehavet som har navnene Gro og Dalsnuten. Samtlige av disse brønnene følges altså tett av både Petoro, Oljedirektoratet og bransjen, for blir det suksess, er det duket for både en ny giv i Norskehavet samt svært store investeringer.

Nye større funn er det olje- og gassnasjonen Norge nå trenger, for det er nå over ti år siden et større funn har blitt gjort på norsk sokkel. Ekspertene er stort sett enige med Oljedirektoratet når de sier at to tredeler av norske gjenværende ressurser befinner seg i nordområdene:

Her er Norges skjulte formue(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.