Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Gunnar Lier
Gunnar Lier les mer

Røkkes Aker-finte

Kjell Inge Røkke solgte de omstridte Aker-selskapene til et datterselskap av delvis statseide Aker Solutions. Dermed unngikk Røkke at salget måtte godkjennes av regjeringen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Da den rødgrønne regjeringen betalte Røkke 4,8 milliarder kroner for en andel av Aker Solutions sommeren 2007, sikret staten sin innflytelse ved å inngå en aksjonæravtale. Avtalen angir hvordan transaksjoner mellom nærstående parter skal behandles. I dette tilfellet er Aker som selger og Aker Solutions som kjøper nærstående parter siden Røkke er storeier i begge selskapene.

Men da Røkke kvittet seg med diverse selskapsposter i forrige uke, fikk ikke staten et ord med i laget. Dagens Næringsliv avslører mandag hvorfor. Det var ikke morselskapet Aker Solutions asa som var Akers motpart i transaksjonen: Det er et heleid datterslskap som heter Aker Solutions as. Resultatet er at statens aksjonæravtale som skulle sikre innflytelse, ikke kom til anvendelse.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr i Aker Solutions asa bekrefter at det er denne modellen som er benyttet.

- I Aker Solutions as har det vært avholdt generalforsamling, sier Lindbæk til DN. Han mener derfor at generalforsamlingen i as-et ikke gjør det påkrevd med behandling på en egen generalforsamling i Aker Solutions asa.

Når transaksjonen ikke krever behandling på generalforsamlingen i Aker Solutions asa, betyr det at beslutningen kunne gjøres gjennom en orienteringssak i Aker Holding-styret der statens representant Berit Kjøll sitter, og aksjonæravtalen kom ikke til anvendelse.