Lavere oljepris og finanskrise bidrar nå til at en rekke planlagte investeringer på norsk sokkel er utsatt. Dette rammer både feltutbygginger og boreplaner. Hittil i år er det søkt om 24 utsettelser på norsk sokkel - en økning på rundt 25 prosent fra året før.

Bare i årets tre første måneder er det blitt søkt om utsettelser av fem planlagte feltutbygginger, 13 utsatte boreoperasjoner, fire utsatte beslutninger om videreføring og to utsatte lisensforpliktelser.

71 utsettelser i 2008
I fjor ble det søkt om 71 utsettelser av ulikt slag. Det var: 16 utsatte planer om feltutbygginger, 23 utsatte boringer av lete/avgrensningsbrønner, 25 utsatte beslutninger om videreføringer av prosjekter samt sju utsatte lisensforpliktelser.

- De viktigste årsakene til disse forskjellige utsettelsene var behov for mer utredninger for å kartlegge prospektivitet, forsinkede rigger, forsinkelse angående seismikk og behov for samordning, enten med andre funn og/eller brønner i nabo-tillatelser, sier Sissel Eriksen, letesjef i Oljedirektoratet til DN Energi.

24 utsettelser til nå i 2009
Mens hovedårsaken til boreutsettelsene i 2008 hovedsaklig skyldtes tilgang på rigger i et svært stramt riggmarked, er situasjonen i år mer preget av at utsettelsene skyldes forsinkelse innen seismikkinnsamling og lønnsomhetsvurderinger av prospektene det skal bores på.

Oljedirektoratet har fryktet denne situasjonen en tid:

- Faren er at når prosjektene er modne nok til at kontraktene skal tildeles, og store investeringer skal foretas, kan det stoppe opp, sa oljedirektør Bente Nyland til DN Energi tidligere i år.

Nyland sa at de ikke har gjort endringer i Oljedirektoratets feltutbyggingsestimater, men fryktet allikevel at noen av de planlagte prosjektene ble utsatt.

Oljedirektoratet regnet i utgangspunktet med 11 søknader om plan for utbygging og drift i år.

Forkl#229soversikt: