Politikerne i energi- og miljøkomiteen mener Statoils nye formålparagraf må få følger.

- Det er neppe særlig fornuftig å fortsette å investere som de siste årene. Det vil tilgrise deres logo betydelig, sier Ivar Kristiansen, energipolitisk talsmann for Høyre.

Han understreker at det er opp til styret i selskapet å ta disse valgene.

- Men jeg håper og tror denne typen investeringer er et tilbakelagt stadium, sier han, med henvisning til oljesand og skifergass.

Les om StatoilHydros faktiske investeringer i ny energi her: Forsvinnende lite til ny energi

Kan erstatte oljen
Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann er svært glad for endringen i formålsparagrafen, og mener det allerede er tydelig at StatoilHydro legger vekt på andre energibærere enn olje. Men oljesand og skifergass, er han skeptisk til.

- Det er klart at disse prosjektene er det stilt en del spørsmål ved – og det med rette. Jeg legger merke til at når StatiolHydro snakker om oljesand, så er det en ny form der et snakk om, som skal redusere utslippene., men at det ikke er kommet i gang ennå, sier Nordtun.

Leder i energi og miljøkomiteen Gunnar Kvassheim fra Venstre håper fornybar energi kan bli noe mer enn et pliktløp for StatoilHydro. Mens nye oljereserver blir vanskeligere tilgjengelig, og produksjonen faller, er mulighetene innen ny energi ubegrensede, mener han.

- Jeg håper dette blir en aktiv satsing fordi man ser at dette kan bli et hovedområde å drive butikk på fremover. Man kan kompensere for nedgang på et område ved å prioritere ett annet, sier han.

Må lede an
Både Kristiansen, Kvassheim og Nordtun mener at StatoilHydro har vist at de er på riktig vei, særlig gjennom pilotvindmøllen Hywind som snart settes opp utenfor Karmøy, og gjennom vindpark-samarbeidet med Statkraft utenfor Storbritannia.

Kristiansen understreker at StatoilHydro som dominerende aktør har en viktig rolle.

- StatoilHydro fremstår faktisk som det reneste oljeselskapet i verden. Jeg vil ikke kritisere dem. Men det er åpenbartat dette olje- og gassklusteret er Norges største kunnskapsbase. Og det er dette klusteret som må bygge bro mellom det fossile og det fornybare samfunn. Her må StatoilHydro spille en betydelig rolle, sier han.

Oljesanden blir behandlet
KrF leverte før StatoilHydros generalforsamling forslag til Stortinget om å pålegge Statoil å stoppe oljesandinvestringene, og SVs miljøvernminister Erik Solheim stikker ikke under en stol hva partiet hans mener om investeringer i skitten olje- og gassproduksjon. KrFs forslag ble lansert som et hastevedtak, men ble oversendt komiteen. Målet er at den skal behandle saken før Stortinget tar ferie 19. juni.

- Jeg regner med at den saken kommer til å handle mest om hvordan Stortinget i fremtiden skal behandle eierskapet i Statoil,. sier Nordtun.

Alle tre er positive til fangst og lagring av CO2, men understreker at det ikke kan inkluderes i en satsing på fornybar energi.

Hva er Statoils fremtid, tungolje eller fornybar energi? Diskuter saken under:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.