Norske Shell har avsluttet boringen av letebrønn 6603/12-1 på prospektet Gro i Norskehavet. Brønnen, som påviste gass, ligger 150 kilometer nordvest for Norges største uutbygde gassfunn, Victoria.

- Brønnen er boret på 1376 meters vanndyp, det største vanndyp hvor det er gjort funn på norsk sokkel til nå. Brønnen påtraff en 16 meter gasskolonne i øvre kritt, i et reservoar med varierende kvalitet. Det er stor usikkerhet med hensyn til funnets størrelse. Foreløpige anslag er på mellom 10 og 100 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass, skriver Oljedirektoratet i en melding.

Gro ikke på størrelse med Ormen Lange, kanskje
Shell opplyser til DN Energi at det må bores en avgrensningsbrønn for å avklare ressurspotensialet. Allerede nå mener Shell at Gro ikke er like stort som Ormen Lange. Ormen Lange er kjent som norges siste storfunn og ligger også i Norskehavet.

- På dette tidspunktet har vi bare en brønn og ett datapunkt å forholde oss til, og vi trenger mer informasjon før vi er i stand til å forstå størrelsen på funnet fullt ut. Neste steg er derfor å evaluere de brønndata vi har, og utarbeide en plan for videre kartlegging av reservoaret, eksempelvis mer 3D seismikk og nye brønner, sier kommunikasjonssjef Terje M. Jonassen i Norske Shell.

Resultatet av den første brønnen tyder på at Gro ikke er like stor som Ormen Lange. Ny 3-D seismikk og avgrensingsboring kan imidlertid bekrefte tilleggsvolumer. En stor del av strukturen er bare definert på 2D-seismikk, og med bare én brønn er det stor usikkerhet vedrørende volumer, sier Jonassen videre.

Gro og Victoria de to viktigste i år
Gro og Totals Victoria, som nå er under boring, er regnet som to av de aller viktigste brønnene i år. Det er to grunner til det: For det første har mange oljeselskaper tidligere brunnet seg på letebrønner i Norskehavet som har vært tørre. Slår Gro/Victoria til, vil det være med på å endre bransjens syn på dette området, som for det meste er temmelig uutforsket. Dernest kan det ende med en ny gigantutbygging dersom det viser seg at begge disse prospektene inneholder det bransjen håper på, nemlig store nok reserver til å forsvare et nytt feltsenter samt en ny gassrørledning ut av Norskehavet og sørover.

I tillegg vil en eventuell ny utbygging kunne føre til at mange av de mindre funnene som har blitt gjort i Norskehavet, og som nå ligger brakk, kunne bygges ut og knyttes opp til det mulige nye feltsenteret/rørledningen.

Nytt liv til GNE?
En samarbeidsgruppe av gass- og oljeselskaper jobbet i fjor med planer som gikk ut på å knytte samtlige større funn i området sammen i et nytt feltsenter og legging av en ny gassrørleding.

De kalte arbeidet for "Gas Network Expansion Project", og denne gruppen anslo at kostnadene ved en feltutbygging ville beløpe seg til mellom 100 og 150 milliarder kroner.

Les mer om det her: Nær gigantutbygging i Norskehavet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.