2008 ble året med rekordmange letebrønner på norsk sokkel. Aldri før har det blitt boret flere brønner enn da.

I år regner Oljedirektoratet med at antallet slike brønner vil ligge mellom 50 og 60, og nå når halve året er omme, har det allerede blitt boret 31 brønner, og de fleste resulterte i funn.

Mange små funn
Av årets igangsatte 31 brønner er sju fortsatt under boring. Av de som har blitt komplettert, foreligger det ikke resultater på én brønn.

Dermed er det 23 brønner igjen, og av disse har 21 resultert i funn: Tre brønner inneholdt olje og gass, fem brønner påviste gass, tre brønner støtte på gass/kondensat, mens ti brønner inneholdt olje. Kun to brønner har av Oljedirektoratet blitt registret som tørre.

Dette gir en voldsomt høy funnrate. Men ulempen er at de store flertallet av disse funnene er små. Av årets brønner er det helst Gro-brønnen i Norskehavet som vekker begeistring.

Les om det her:Gro gir gass

Kun ni i Norskehavet
Rekordmange letebrønner til tross, kun ni av de 31 brønnene har blitt boret i Norskehavet.

Flertallet har blitt boret i de modne områdene i Nordsjøen der sjansene for store funn er liten, og sjansene for å bore tørt er tilsvarende liten.

Dette er uheldig for de satses lite på boring i de lite utforskede områdene i Norskehavet, der funnsjansene er forholdsvis små, men der gevinsten kan bli desto større.

Les om det her: Norges viktigste letebrønn

Tabellen viser antall brønner per år:





Tabellen viser hvem som borer/har boret hvor i år:



Lete- og avgrensingsbrønner
Det skilles mellom ”letebrønn”, som er en brønn som bores på et prospekt, altså en struktur der det antas å finnes hydrokarboner. En ”avgrensningsbrønn” er en brønn som bores der det allerede har blitt gjort funn av hydrokarboner, eller olje/gass. En avgrensningsbrønn bores gjerne for å få bedre overblikk over reservoaret, og/eller for å få fastslått størrelsen på funnet.

Denne oversikten inneholder kun 2009-brønner