Nå ligger det an til ny giv i Norskehavet: En rekke oljeselskaper har funn som de ønske å bygge ut, men på grunn av lite eksisterende infrastruktur i området samt mangel på ledig gassrørkapasitet, har det til nå ikke skjedd noe. Nå bekrefter imidlertid Statoil også begynnende utbyggingsplaner.

Statoil ser på Luva
Informasjonssjef i Statoil, Janicke Allers, sier til DN Energi at de nå ser på funnet Luva i Norskehavet og beregner lønnsomheten ved en eventuell utbygging.

Les mer om Luva: - Mest interessante funnet på mange år

- Vi regner med å ha klar mulighetsstudie i løpet av året. Det er for tidlig å si noe om en eventuell utbyggingsløsning på dette tidspunktet. En del av studiene som pågår nå er evaluering av reservoar og økonomisk lønnsomhet.

Allers bekrefter også at Luva ligger utenfor eksisterende infrastruktur og at utbygging må utredes og vurderes opp mot funnet Victoria som nå testes, samt funnet Shell gjorde i fjor på prospektet Onyx og flere andre funn i området.

- En av utfordringene er manglende infrastruktur på dypt vann i Norskehavet. En annen utfordring kan være at alle disse forskjellige funnene er i forskjellige utredningsfaser, sier Allers videre.

Det Allers sikter til er at alle disse funnene i Norskehavet befinner seg i ulike vurderingsfaser av sine respektive operatører, for en utbygging i Norskehavet er mye mer kostbar enn en tilsvarende utbygging i Nordsjøen og derfor må vurderes ekstra kritisk.

11 mulige scenarioer
Gassco har nylig blitt ferdige med sine nye studier og har kommet frem til 11 mulige utbyggingscenarioer. Direktør Thor Otto Lohne bekrefter dette overfor DN Energi:

- Vi har gjort en studie nå sammen med operatørene i området. Vi omtaler dette som en førstestudie, og det er særlig Onyx, Luva, Victoria og Gro som er interessante. Til sammen har vi identifisert 11 mulige case som skal vurderes til høsten. Vi har sett på kostnader og hva de vil løse av utfordringer.

Lohne sier noen case kun inkluderer noen få funn/prospekter, mens andre er mer omfattende. Han bekrefter også at flere av planene inkluderer en ny rørledning.

Bakgrunnen:
En samarbeidsgruppe av gass- og oljeselskaper jobbet i fjor med planer som gikk ut på å knytte samtlige større funn i området sammen i et nytt feltsenter og legging av en ny gassrørleding. De kalte arbeidet for "Gas Network Expansion Project", og denne gruppen anslo at kostnadene ved en feltutbygging ville beløpe seg til mellom 100 og 150 milliarder kroner. Imidlertid ble dette ikke noe av og Gassco som opererer samtlige rørledninger på norsk sokkel la arbeidet dødt.

DN Energi skrev dengang at resultatene av boringen av Gro-prospektet og gassfunnet Victoria, ville være av avgjørende viktighet dersom dette arbeidet skulle tas opp igjen. Tidligere i sommer ble det kjent at Shell, som boret på Gro, hadde gjort et funn.

Les om det her: Gro gir gass

Les også disse: Norges viktigste letebrønnog: Milliardbrønn lar vente på seg

Politisk vilje
Norskehavet er et politisk betent område og det hersker stor uenighet mellom de politiske partiene. Ivar Kristiansen som er Høyres representant i Stortingets Energi- og miljøkomite har tidligere sagt til DN Energi at norge har et forsyningsansvar overfor Europa og at utbyggingsplaner må settes ut i livet.

Les om det her: - Få ut finger'n(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.