I helgen ble Oljedirektoratets (OD) seismiske datainnsamling i Troms II nordvest for Senja avsluttet. Revidert forvaltningsplan for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen skal legges fram for Stortinget i løpet av 2010.

- Helt etter planen
- Innsamlingen i Troms II har gått helt etter planen. Den startet 30. juni, og det er samlet i alt 805 kvadratkilometer 3D-seismikk. Dataene skal nå prosesseres og tolkes, og OD regner med at resultatene vil bli levert til Olje- og energidepartementet i løpet av første kvartal 2010, heter det i en melding fra OD.

I Nordland VII utenfor Vesterålen fortsetter seismikkinnsamlingen i enda noen dager. Sommerens datainnsamling avslutter myndighetenes seismikktokt i Nordland VII og Troms II.

Mye på spill
Stortingets behandling av den reviderte forvaltningsplanen vil kunne bety svært mye for olje-Norge. OD anslår at de største forkomstene av uoppdagede reserver befinner seg i nordområdene, og i sine prognoser regner de med at alle områder av norsk sokkel, også de som nå er stengt for petroleumsvirksomhet, åpnes. Åpnes ikke nordområdene for petroleumsvirksomhet, må nye, og kraftig reduserte prognoser utarbeides. Også Statoil vil kunne rammes kraftig.

Les mer om det her: Norges låste milliardformue

Oljeproduksjonen er på hell
For noen få år siden var forventet daglig oljeproduksjon på 3,2 millioner fat olje. Den er nå redusert til 2 millioner fat/dag. Åpnes ikke nordområdene for petroleumsvirksomhet, kan vi risikere at de store internasjonale oljeselskapene mister interessen for Norge, mener spesialist.

Les mer om det her: - Oljegiganter kan rømme Norge(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.