Oljedirektoratet som i dag la i dag frem sitt ressursregnskap for 2009, har nedjustert de antatte utvinnbare reserverne i Barentshavet med 11 prosent, eller rundt 150 millioner kubikkmeter hydrokarboner.

- Årsaken er ikke at reservene i seg selv har blitt nedjustert, men vi ser det blir vanskeligere å utvinne de mengdene vi tidligere forestilte oss, sier oljedirektør Bente Nyland til DN Energi.

Lavere trykk
OD har kommet frem til at reservoarene i Barentshavet har lavere trykk enn de i Nordsjøen og Norskehavet slik at mindre reserver enn antatt kan tas ut. I tillegg gjør de tekniske utfordringene Barentshavet byr på i form av kulde, is og mørke høyere kostnader. Lengre avstand til markedene gir også høyere kostnad.

- Til sammen vil dette påvirke utbyggings- og utvinningsløsningene, slik at utvinningsgraden i Barentshavet blir noe lavere enn tidligere antatt, selv med en betydelig teknologisk utvikling, skriver OD i sin rapport.

Ti prosent sjanse for storfunn
OD har laget 23 letemodeller for Barentshavet, og de anslår kun 10 prosents sannsynlighet for at det er mer enn 2100 millioner kubikkmeter oljeekvivalenter her. På den andre enden av forventningsskalaen mener OD at det er 90 prosents sjanse for kun å finne rundt 205 millioner kubikkmeter oljeekvivalenter i Barentshavet.

Siden 2006 har det blitt boret 18 letebrønner i Barentshavet.

Les også: Frykter for Norges oljerykte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.