Vinteren og våren har vært lang og tørr for riggselskapene.

Kontraktene har latt vente på seg: Oljeselskapene har forsøkt å utnytte den pågående finanskrisen til å presse ratene på riggene ned.

- Jeg vil ikke kalle det en priskrig, det er mer en "stillingskrig". Fra januar til i sommer var det ingen som så etter nye rigger. Nå er det store endringer i aktivitetsnivået, sier Seadrill-sjef Alf C. Thorkildsen på dagens Pareto-konferanse.

Markedet kommer tilbake
Markedet er likevel langt unna slik det en gang var.

- Det er jo ikke sånn lenger at man kan betale tilbake en rigg på to til tre år. Men jeg tror at hvis oljeprisen holder seg, så vil markedet komme tilbake, sier han.

Noe som kan forstyrre utsikten, er imidlertid de små spekulantene som har preget markedet siden før boomen.

- Vi har mange konkurrenter som er desperate, som ikke har penger, og som er villige til å redusere prisene, sier han.

Økt til 90 prosent
De siste seks månedene har Seadrills utnyttelsesgrad økt vesentlig og er nå over 90 prosent.

- Vi venter at det kommer til å øke fremover, sier Thorkildsen, ifølge TDN Finans.

Selskapet venter videre at den årlige snittveksten i driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) kommer til å være 40 prosent mellom 2008 og 2011.

- Samtidig kommer vi ikke til å betale så mye for vedlikehold ettersom vi har en ung flåte. Det gjør at selskapet har mulighet til å redusere gjelden fremover, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.