Verden trenger mer olje, men dagens oljepris er ikke høy nok til å gi oljeselskapene incentiv til å øke leteboringen, mener analytiker Gavin Strachan i ODS Petrodata. Den siste uken har oljeprisen falt og Nordsjøolje handles nå til 68 dollar fatet.

- 68 dollar fatet er ikke høyt nok til å oppmuntre oljeselskapene til å bore mer, sa Strachan til oljetoppene på Paretos offshoreseminar på Holmenkollen torsdag.

Det er fast tradisjon at ODS-Petrodata-analytikeren holder innlegg om riggmarkedet og veien videre for oljemarkedet på dag to av Paretokonferansen. I år som ifjor har Strachan ikke så veldig gode nyheter å komme med.

- Vi trenger 75 dollar fatet. Oljeselskapene må ha trygghet for at oljeprisen vil være stabil rundt 75 dollar fatet før økningen i aktivitet kan komme, mener Strachan. Han viser til at marginalkostnadene for prosjekter i Vest-Afrika og oljesand-prosjektene er 75 dollar fatet.

Krever stadig høyere pris
Oljeselskapenes prosjektpris - det vil si oljeprisen de er avhengig av for at et prosjekt skal være lønnsomt, har vokst kraftig de siste årene. I 2001 var prosjektprisen i gjennomsnitt 18 dollar fatet, på linje med hva den faktiske oljeprisen var den gangen. I 2006 hadde prosjektprisen vokst til 34 dollar fatet, mens oljeprisen i markedet var fra 59-76 dollar fatet. I 2007 hadde oljeselskapenes lønnsomhetskrav i snitt vokst til 45 dollar fatet, mens oljeprisen beveget seg fra 58-98 dollar fatet. Ifjor var prosjektprisen 65 dollar fatet, ifølge Strachan.

Han viste til en fersk Enskilda-rapport som anslår at oljeselskapenes prosjektpris i år er på rundt 57 dollar fatet. Likevel må oljeprisen langt høyere før leteaktiviteten virkelig tar seg opp.

2010 eller 2011?
- Markedet kommer seg ikke på fote igjen før oljeprisen er stabil på rundt 75 dollar fatet. Vi er ikke der ennå. Om det skjer i 2010 eller i 2011 avhenger av oljeprisen de neste fire månedene, sa Strachan og viste til at det er perioden oljeselskapene legger planer og budsjetter for neste år.

Gavin Strachan er kjent som en rigg-guru, og hans analyse av markedet for leterigger er at riggmarkedet fundamentalt er veldig bra på litt lengre sikt.

Bekymring for jackup
 - Jackup-markedet har falt med oljeprisen, men markedet for flytere har i stor grad holdt seg, sa Strachan. Mens de oppjekkbare riggene som i stor grad er laget for under 100 meters havdyp sliter med overkapasitet etter en voldsom riggbygging når boomen var som størst, ser det langt bedre ut for flytende rigger.

- Hvis du er en eier av en ny jackup-rigg; bør du være bekymret hvis du ikke har kontrakt? Absolutt!, sier Strachan og viser til at kun 44 prosent av de oppjekkbare riggene på markedet i dag er under kontrakt. Han viste til at en av grunnene til det svake jackup-markedet er lite boring i Gulf of Mexico på grunn av lave gasspriser i USA.

For flytere er situasjonen langt bedre. Strachan viste til at mens en oppjekkbar rigg i 2005 var verdt 90 millioner dollar, er dagens verdi 95 millioner dollar. En andregenerasjons flyter derimot som var verdt 90 millioner dollar i 2005 er i dag verdt 215 millioner, anslo Strachan.

Les også: - Mange er desperate (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.