Til neste år bruker Jens Stoltenbergs regjering 148,5 milliarder kroner av landets totale oljeinntekter som ventes å bli 220 milliarder kroner. Det er langt mer enn man noen gang forutsatte da handlingsregelen i sin tid ble utformet:

- Det er ikke tvil om at årets budsjett og neste års budsjett legger opp til en pengebruk langt over det man i sin tid forutsatte, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets.

Les saken: Feilberegning åpnet milliardflommen

- Vi ligger åtte år på forskudd i bruken av oljepenger i forhold til handlingsreglen, mener han..

- Det er ikke noe forsvar, men forkl#229en er at i vinter pekte alle pilene unntatt arbeidsledigheten rett nedover. Man var bekymret for at norsk økonomi ville bli dratt skikkelig ned. Ledigheten økte med 5000 personer i måneden, der og da var det riktig å bruke mer av oljefondpengene, sier Dørum.

- Når det kommer til 2010-budsjettet er det ikke like enkelt. I 2010 burde man hatt innstramminger, mener Dørum.

Han sier at regjeringen startet arbeidet med neste års budsjett mens alt så helsvart ut og selv om det var enkelte lyspunkter utover året, var arbeidet med 2010-budsjettet kommet for langt til at det fikk tilpasset 2010-budsjettet utfra hva vi i dag vet om den norske økonomien.

- Det lå premisser da handlingsregelen ble etablert at man kan bruke mer penger i kortere perioder. Men det er i strid med handlingsregleen hvis man ikke klarer å trekke forbruket ned igjen, sier Dørum.

Denne saken er en del av DN.nos serie "Olje-Norge i krise". Se flere saker i boksen oppe til høyre. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.