Statoil casher inn 20 milliarder kroner når oljeselskapet nå selger 40 prosent av Peregrino-feltet i Brasil.

Selskapet betalte rundt 12 milliarder kroner for feltet. I tillegg har selskapet investert i feltutbygging, men Statoil sitter likevel igjen med en svært pen gevinst.

- Vi er veldig godt fornøyd, og mener at transaksjonen viser at vi skaper store verdier for våre aksjonærer, sier pressedirektør Jannik Lindbæk i Statoil til DN.no.

- Hvor mye har dere investert?

- Det vil vi ikke si, men vi har en god fortjeneste i forhold til bokført verdi på feltet, sier han.

Ifølge Carnegie-analytiker John Olaisen er bokført verdi på feltet rundt fire milliarder dollar, eller rundt 26 milliarder kroner. Investeringene estimerer analytikeren til to milliarder dollar, slik at gevinsten blir på rundt 1,5 milliarder dollar, eller nesten ti milliarder kroner.

Attraktivt og spennende
Statoil hadde hele tiden en plan om å selge seg ned i feltet, for å redusere risikoen. Nå er selskapet godt fornøyd med eierandeln.

- Vi synes dette er et veldig spennende felt. Vi har fått synliggjort verdier i feltutbyggingsfasen, og det ligger også mye oppside der de neste ti årene.

Kjøper av feltet er Sinochem, som altså betaler 3,1 milliarder dollar, som tilsvarer litt i overkant av 20 milliarder kroner med dagens valutakurs.

- Transaksjonen bekrefter at Peregrino er et attraktivt oljefelt og viser at Statoil har vært i stand til å skape verdier allerede i feltutbyggingsfasen. Avtalen demonstrer vår evne til å anvende vår industrielle erf#229 fra norsk sokkel til å skape verdier for våre aksjonærer, også internasjonalt. Nedsalget er et naturlig skritt i vårt løpende arbeid med å optimalisere vår portefølje, sier Helge Lund, konsernsjef i Statoil i en melding fra selskapet fredag.

Samarbeid
Det ventes produksjonsstart på feltet tidlig i 2011. Wall Street Journal skrev 14. mai, men henvisning til to ikke-navngitte kilder, at Cnooc og Sinochem hadde lagt bud på andelen. Upstream skrev samme dag ut budene kan ha vært rundt tre milliarder dollar, og viste til en kilde.

Ifølge konsernsjef Helge Lund har selskapene har også blitt enige om å signere en intensjonsavtale for å utforske ytterligere muligheter i Brasil og andre områder.

- Vi er godt fornøyd med denne avtalen og ser frem til å samarbeide med Sinochem Group om å utvikle det viktige Peregrino-feltet videre. Begge selskapene ser store muligheter for ytterligere verdiskaping gjennom økt utvinning og letevirksomhet i tiårene som kommer. Jeg er tilfreds med at vi også er enige om å signere en intensjonsavtale (MoU) for å utforske ytterligere muligheter i Brasil og andre områder, sier Lund.

Må godkjennes
Transaksjonen er gjenstand for myndighetsgodkjennelse i Brasil og Kina. Vederlaget er basert på effektiv dato 1. januar 2010 med ordinære forbehold.

Peregrino-feltet er lokalisert 85 kilometer utenfor kysten av Brasil i Campos-området på om lag 100 meters vanndyp. Første fase av prosjektet innebærer konstruksjon og installasjon av to bore- og brønnhodeplattformer og en FPSO.

Feltet ble påvist i 1994. Norsk Hydros olje- og gassdivisjon, som senere ble en del av Statoil, kjøpte en 50 prosent eierandel av funnet i 2005. Statoil kjøpte de resterende 50 prosentene og overtok operatørskapet i 2008.

Sinochem er et 100 prosent statseid kinesisk selskap og er Kinas fjerde største oljeselskap.

Statoil-aksjen STL faller 2,45 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.