Statoil satser penger på et amerikansk selskap som lager andregenerasjons biodrivstoff av tang. Samarbeidet gis tre år før det må bevise sitt kommersielle potensiale.

- Tang har høyere sukkerinnhold enn andre planter og vokser fort. Derfor mener vi det er interessant, forklarer informasjonssjef Kjersti Torgersen i Statoil.

Statoil tar regningen
Det er selskapet Bio Architecture Lab (BAL) som har fått Statoil med på laget, skriver en rekke mindre amerikanske nettsteder i dag.

 

Selskapet er basert i Berkeley i California, men tangen som skal brukes skal være norsk. BAL har utviklet en mikrobe som klarer å bryte ned sukkeret i tangen.

Statoil skal betale for forskningen på etanolproduksjon av tang, og for kommersialisering dersom forsøkene blir kronet med suksess.

BAL skal ha ansvaret for utviklingen av etanolen, mens Statoil får ansvaret for å dyrke tangen, foreløpig i et forsøksanlegg utenfor Ørlandet.

Kaldt, godt vann
- Vi dyrker tare på snorer ned i sjøen, på samme måte som man gjør det i Østen. I tillegg jobber vi for å få opp produktiviteten og for å finne metoder for å høste mekanisk, forklarer Kjersti Torgersen i Statoils informasjonsavdeling.

I Asia høstes tangen manuelt.

- Hvorfor skal man bruke norsk tang?

- Det er gode vekstforhold for tang i Norge fordi det er kaldt vann, sier hun til DN Energi.

Det ligger i planene at man vil lage et demonstrasjonsanlegg i Norge, men hvor dette blir er ikke bestemt. BAL har et anlegg for produksjon av tare i Chile, og erf#229ene herfra overføres til Norge.

Oljeselskapet ExxonMobil har for et år siden investert i algeproduksjon.

Torgersen presiserer at satsningen er begrenset. Statoilsjef Helge Lund har gjort det helt hva han krever av fornybarsatsingene sine: - Må bli lønnsomt

Les mer:

Statoil kan droppe fornybar energi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.