Det har lenge vært strid mellom det brasilianske oljedirektoratet (ANP) og det statlig kontrollerte oljeselskapet Petrobras om tolkingen av målsettingen om at alt som produseres av varer og tjenester til pre-salt-området skal ha mellom 55-65 prosent brasiliansk deltakelse.

Petrobras frykter at en for rigid holdning vil forsinke deres ambisiøse planer om å investere 240 milliarder dollar de neste fire årene.

Ser til Norge
- Norge er idealmodellen for hvordan vi ønsker å utnytte oljeressursene, sier Roberto Machado, som leder industri og oljeavdelingen i den brasilianske utviklingsbanken BNDES.

BNDES er 100 prosent statlig finansiert og den største finansieringskilden for Petrobras i Brasil. For ti år siden hadde BNDES en kapital på 23 milliarder reais. I år er budsjettet 134 milliarder reais - tilsvarende rundt 477 milliarder kroner.

- Vi er så aktivt med fordi vi ønsker å utvikle den nasjonale industrien. For oss er det viktigste å bygge opp lokalt innhold, sier Machado.

- Men er det mulig å gjennomføre målsettingen om 55-65 prosent lokalt innhold?

- Kravet gjelder jo ikke alle kontrakter. Vi vil vel se at kravet om lokalt innhold øker etter hvert. Selv om det øker kostnadene i begynnelsen, vil det jo bli billigere etter en tid, sier Machado.

Bratt læringskurve
- Vi får jo en bratt læringskurve, innrømmer Marco Campos Rebello, finansdirektør i Brasils største entreprenørselskap Odebrecht. Odebrecht leverer integrerte løsninger til oljeindustrien.

- Det er pussig at du som norsk journalist spør om denne modellen er mulig. I forbindelse med oppdagelsen av pre-salt-området ble det gjort en omfattende studie om hva slags løsninger vi skulle ta. Vi la erf#229ene fra både Mexico, UK og Norge til grunn, og den norske modellen passer oss best, sier Rebello.

Rebello mener at kravet om lokalt innhold er riktig.

- Men som alt annet her i verden må det jo tillempinger til for at ting skal fungere, sier Rebello.

Taushet
Petrobras kan ikke uttale seg offentlig da de er i ferd med å hente inn 90 milliarder dollar i verdens største emisjon. I tillegg har den brasilianske staten solgt selskapet oljerettigheter tilsvarende 40 milliarder dollar. Økonomidirektør i Petrobras, João Carlos Medeiros Ferraz, talte til en gruppe norske interessenter under Rio Oil&Gas. Budskapet hans var at lokalt innhold er et krav, og at dette vil tvinge fram nye løsninger og ideer.

- Og dette vil gi muligheter for å øke fortjenesten i disse skiftende økonomiske tidene, sa han.

Honningkrukken
- Det er mange som danser rundt honningkrukken nå. Når realiteten senker seg ned, tror jeg det vil tvinge seg fram pragmatiske løsninger rundt lokalt innhold, sier Arne-Christian Haukeland, ansvarlig for Latin-Amerika i DnB Nor.

Brasil er inne i innspurten av presidentvalget. 3. oktober velges ny president og en ny kongress.

- Dette er nok ikke tidspunktet for å fire på kravet om lokalt innhold. Men for at Brasil skal greie sine målsettinger er det mye som skal falle på plass. Mange av disse skipene og riggene som skal bygges, skal jo bygges på verft som ennå ikke eksisterer.

Haukeland mener mange norske bedrifter har for store forhåpninger til det som nå skjer innen den brasilianske oljeindustrien.

Erik Hannisdal i Inventure Managment har 10 års erf#229 som leder av Innovasjon Norge i Brasil. Nå har han startet opp egen bedrift i Brasil.

- De siste ti årene har vi vel sett at 60-70 prosent av de store planene innen oljen er realisert. Jeg tror vi vil se det samme forholdet de neste 10 årene.

Hannisdal mener at norske bedrifter har mye å tilby Brasil.

- Jeg tror det er helt avgjørende at norske bedrifter jobber med lokalt innhold og lokal tilhørighet i Brasil. Og selv om jeg kanskje ikke tror at alle de ambisiøse planene i Brasil blir gjennomført, så er jo 60-70 prosent av 240 milliarder dollar penger det også.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.