Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Benny Sørsensen
Benny Sørsensen les mer

no_topic

Klimaendring kan gi mindre ekstremboring

Den globale oppvarmingen kan gi mindre ekstremvær i nord.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Samtidig kan klimaendringene gjøre nye områder mer utsatt.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Nature, antyder at økt global oppvarming vil svekke drivkraften som fører til de årlige voldsomme og uforutsigbare polare lavtrykkene. Polare lavtrykk trigges av temperaturforskjellen mellom en varm havoverflate og iskald luft fra nord. Fordi global oppvarming varmer opp luften mer enn havoverflaten, vil uværene dermed miste en viktig drivkraft, melder yr.no . Dette vil kunne minske fremtidig risiko for ekstremvær i de områdene av Nord-Atlanteren hvor det for tiden drives med petroleumsvirksomhet.

Nye områder utsatt
Samtidig kan endringene føre til at områder som tidligere har vært preget av mye havis, får mer åpent hav året rundt og dermed blir mer utsatt for polare lavtrykk. Dette vil kunne gjelde nye områder med kommersiell virksomhet , som Barentshavet og Nordøstpassasjen, sier meteorolog Erik Kolstad ved Bjerknessenteret til yr.no.

Les også: De skjulte reservene

Norge får lovende områder i fanget